Smakuje i pachnie jak czerwony burak. Jest... biały

Redakcja
Celem numer jeden dla białego buraka z Torunia jest branża przetwórcza
Celem numer jeden dla białego buraka z Torunia jest branża przetwórcza nadesłane
Powstała w Toruniu, ma urozmaicić kuchnię i uratować nas przed uporczywymi plamami. Poznaj „śnieżną kulę” - nową odmianę buraka ćwikłowego. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Ma smak, zapach i konsystencję czerwonego, ale zaskakuje nas brakiem barwnika.

Pierwsza odmiana zarejestrowana w Unii Europejskiej pochodzi z Torunia, nie jest modyfikowana genetycznie. - To efekt długiej, bo trwającej aż kilkadziesiąt lat, pracy hodowców - opowiada Andrzej Hornowski ze spółki Torseed. Białą odmianę stworzyli oni, selekcjonując różne buraki drogą naturalnego krzyżowania.

 

Rodzima odmiana pojawiła się m.in. w Berlinie podczas tegorocznych międzynarodowych targów Grüne Woche. Uczestnicy Zielonego Tygodnia mogli spróbować naturalnego soku z jabłek i białych buraków. 

 

Wśród opcji na wykorzystanie „śnieżnej kuli” jest sok z kwaszonego białego buraka. Była również testowana pod kątem produkcji... chipsów.

 

Tutaj więcej informacji o białym buraku

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smakuje i pachnie jak czerwony burak. Jest... biały - Gazeta Pomorska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska