Soczyste mięso z grilla. Najlepszy przepis na grillowany filet z indyka. Kluczem do sukcesu jest marynata

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mięso z grilla gotowe. Życzymy smacznego!
Mięso z grilla gotowe. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Sezon grillowy w pełni. Mamy dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na grillowany filet z indyka w marynacie z czosnku i chili. To pyszne danie z grilla, które z pewnością zasmakuje każdemu. Dzięki marynacie mięso jest soczyste, delikatne i aromatyczne. Wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Dania z grilla

Wiosna w pełni. Coraz częściej mamy okazję do spędzenia czasu na świeżym powietrzu i przygotowania pysznych dań.
Nie muszą to być skomplikowane potrawy. Pyszne mięso, np. karkówkę lub indyka, doprawisz samodzielnie w kilka minut.

Na grilla idealnie sprawdzi się:

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na grillowany filet z indyka w marynacie z czosnku, chili i miodu. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie i tymianek. Mięso przygotujesz w kilka minut. Później wystarczy dać mu odpocząć w marynacie i następnie usmażyć na grillu na złoty kolor.

Filety z indyka będą pysznie smakować z dodatkiem np. sosu curry:

  • 200 g jogurtu naturalnego przełóż do miseczki
  • dodaj łyżkę majonezu
  • dopraw całość łyżeczką przyprawy curry i szczyptą soli
  • wymieszaj sos

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować grillowany filet z indyka:

Mięso z grilla. Przepis na grillowany filet z indyka

(czas przygotowania: ok. 10 min + marynowanie ok. 1,5 godziny+ smażeni na grillu: ok. 10 minut)

Możesz ułożyć mięso bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania.
Możesz ułożyć mięso bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 700 g filetu z indyka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli

Jak zrobić grillowany filet z indyka krok po kroku?

  1. Zacznij od pokrojenia filetu z indyka na porcje.
  2. Każdy kawałek mięsa rozbij lekko tłuczkiem, by miały jednakową grubość.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem.
  4. Ząbek czosnku rozgnieć lub drobno posiekaj i dodaj do marynaty.
  5. N koniec wsyp zioła prowansalskie, chili, szczyptę soli i tymianek. Całość wymieszaj.
  6. Kawałki indyka smaruj dokładnie marynatą i układaj w oddzielnym naczyniu. Wykorzystaj całą marynatę.
  7. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny.
  8. Wyjmij zamarynowane filety z indyka z lodówki na co najmniej pół godziny przed grillowaniem
  9. Mięso grillujemy po kilka minut z obu stron, na złoty kolor.
  10. Możesz układać mięso bezpośrednio na ciepłym ruszcie lub na specjalnych tackach do grillowania.

Życzymy smacznego!

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Soczyste mięso z grilla. Najlepszy przepis na grillowany filet z indyka. Kluczem do sukcesu jest marynata - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie