Podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu rozstrzygnięto finał krajowy konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Producenci żywności z Opolszczyzny zdobyli aż sześć nagród - Pereł 2019.
Nagrody zdobyli:
- Masło extra z Olesna – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie,
- Śpajza omy – Irena Wala z Węgier (gmina Turawa),
- Chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk z z Gostomii (gmina Biała),
- Rolada makowa zapiekana – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
- Ścierka – Krystyna Henzel z Przewozu (gmina Cisek),
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami - Hotel Spałka w Kluczborku.
Indywidualną nagrodę Klucz do Spiżarni otrzymał Kamil Klekowski, pomysłodawca pierwszego Festiwalu Kuchni Tradycyjnej i Regionalnej „Opolski Bifyj”.
Oprócz Pereł do przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trafiły także medale Targów Smaki Regionów. Otrzymali je:
- Nalewki Kresowe - za nalewkę Duch Kniei,
- Leśniczówka w Gościejowicach - za salami z dzika pepperoni.
Wideo
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera