MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śpajza, ścierka, rolada - oto kulinarne Perły. Opolskie specjały obsypane nagrodami na targach w Poznaniu

Mirosław Dragon
Opolskie smakołyki nagrodzone Perłami na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Opolskie smakołyki nagrodzone Perłami na targach Smaki Regionów w Poznaniu. fot. Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
Aż sześć nagród zdobyli opolscy producenci żywności na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

Podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu rozstrzygnięto finał krajowy konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Producenci żywności z Opolszczyzny zdobyli aż sześć nagród - Pereł 2019.

Nagrody zdobyli:

  • Masło extra z Olesna – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie,
  • Śpajza omy – Irena Wala z Węgier (gmina Turawa),
  • Chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk z z Gostomii (gmina Biała),
  • Rolada makowa zapiekana – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
  • Ścierka – Krystyna Henzel z Przewozu (gmina Cisek),
  • Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami - Hotel Spałka w Kluczborku.
Opolskie smakołyki nagrodzone Perłami na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Opolskie smakołyki nagrodzone Perłami na targach Smaki Regionów w Poznaniu. fot. Dziedzictwo Kulinarne Opolskie

Indywidualną nagrodę Klucz do Spiżarni otrzymał Kamil Klekowski, pomysłodawca pierwszego Festiwalu Kuchni Tradycyjnej i Regionalnej „Opolski Bifyj”.

Oprócz Pereł do przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trafiły także medale Targów Smaki Regionów. Otrzymali je:

  • Nalewki Kresowe - za nalewkę Duch Kniei,
  • Leśniczówka w Gościejowicach - za salami z dzika pepperoni.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska