Spółka Tradycyjnie Robione z Krasiejowa wchodzi z chlebem i bułkami do sklepów w Opolu (zdjęcia)

Edyta Hanszke
Spółka Tradycyjnie Robione z Krasiejowa wchodzi z chlebem i bułkami do sklepów w Opolu (zdjęcia)800 chlebów dziennie i 2000 bułek wypieka piekarnia w Krasiejowie.
Spółka Tradycyjnie Robione z Krasiejowa wchodzi z chlebem i bułkami do sklepów w Opolu (zdjęcia)800 chlebów dziennie i 2000 bułek wypieka piekarnia w Krasiejowie. Edyta Hanszke
Ponad rok temu lokalna spółka Tradycyjnie Robione zainwestowała w modernizację starej geesowskiej piekarni w Krasiejowie.

Zachowała jej tradycyjny charakter, m.in. ceramiczny piec chlebowy opalany węglem, ale cały park maszynowy pochodzący z lat 70. został gruntownie zmodernizowany, m.in. dzielarki i miesiarki do ciasta, z  których ręcznie robione są potem bułki i chleb.

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa i trzeba mocno się starać, żeby utrzymać się na rynku. - My zadbaliśmy o zachowanie tradycyjnych receptur, dających pewność, że nasi piekarze robią zdrowe pieczywo, z naturalnych składników, na zakwasie, bez polepszaczy - mówi Barbara Gawlik, kierownik piekarni.

Dotychczas jej produkty można było kupić w Ozimku i okolicy. Piekarnia zadbała o odpowiednie ich wyeksponowanie - na białych, drewnianych regałach, ręcznie malowanych w tradycyjne opolskie wzory kwiatowe.

Krasiejowska piekarnia znana jest z lokalnego chleba pszenno-żytniego i pszennych bułek. - W najbliższym czasie nasze pieczywo pojawi się także w Opolu, gdzie asortyment zostanie powiększony o chleby żytnie i wieloziarniste oraz bułki grahamki - mówi Barbara Gawlik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska