Spożycie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Udowodnili to naukowcy

IMO
123RF
Amerykańscy naukowcy dowiedli, że osoby spożywające co najmniej 34 gramy ryby dziennie lub dwie tłuste ryby tygodniowo zmniejszały u siebie ryzyko wystąpienia zawału czy udaru o 40-50 procent. Odpowiadają one również za obniżenie poziomu trójglicerydów i zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu HDL.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Szwedzkim, dotyczące wpływu spożycia ryb na stan zdrowia Szwedek, wykazały między innymi, że u Szwedek, które jadły tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, zachorowalność na raka nerek występowała o 75 procent rzadziej niż u tych kobiet, które ryb nie jadły wcale. Amerykańscy naukowcy natomiast dowiedli w badaniach przeprowadzonych na 250 tysiącach mężczyzn zmniejszenie zachorowalności na raka prostaty o 41 procent.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jakie ryby wybierać?

Spożywanie ryb zaleca się bardzo kobietom w ciąży - ze względu na zawartość kwasów DHA i EPA, które wspomagają rozwój mózgu dziecka. Badania dowodzą, że dzieci kobiet jedzących ryby wykazują się większymi zdolnościami umysłowymi, werbalnymi i społecznymi. Również osoby borykające się z depresją powinny sięgać po ryby, ponieważ badania dowiodły korzystny wpływ na zmniejszenie stanów depresyjnych.

Ze względu na zawartość tłuszczu ryby można podzielić na ryby chude - zawartość tłuszczu nie przekracza 5% (np. dorsz, okoń, sandacz, szczupak) i ryby tłuste - zawierają od 9 do 20% tłuszczu (np. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk). Nie należy jednak bać się tłuszczu zawartego w rybach, a wręcz przeciwnie, ponieważ tłuszcze te to przede wszystkim korzystne dla naszego zdrowia przeciwzapalne kwasy omega-3. Zawartość kwasów  w poszczególnych rybach (ilość gramów w 100 gramach produktu) przedstawiamy na kolejnych slajdach.>>>CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Ryby w diecie. Dlaczego warto je jeść i jak wybierać? CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?(Źródło:Agencja TVNDostawca: x-news)

Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Spożycie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Udowodnili to naukowcy - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska