PRZEPIS

  • Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
wigilijna kapusta z grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu
kawałki podsmażonej ryby (u mnie karp obsmażony w mące)
1 papryka czerwona
1 łyżka miodu
1 jajko
sól
pieprz
sól morska gruboziarnista

  • Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać miód, dodać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.Chwilę podsmażyć, a następnie wystudzić. Paprykę upiec w piekarniku pod grillem w temp. 200 st. C i włożyć do torebki foliowej do wystudzenia. Obrać ze skóry i pokroić na kawałki.

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty - jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony. Na węższym pasku ułożyć warstwę kapusty z grzybami. Kolejne warstwy to: wyfiletowane kawałki ryby i papryka. W drugim, szerszym kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów. Nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajem. Posypać dekoracyjnie solą morską na środku.

Podawać gorące lub zimne.

Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com