Stwórz niepowtarzalne domowe alkohole!

Artykuł sponsorowany GEBUKO
Dla dojrzałych smakoszy różnego rodzaju alkoholowych trunków bardzo ważny jest konsekwentny rozwój wiedzy na temat procesu powstawania ich ulubionych napojów. Znajomość specyfiki poszczególnych etapów powstawania danego rodzaju wina lub piwa, pozwala lepiej zrozumieć złożoność jego smaku i finalny efekt. Na tej drodze samokształcenia przychodzi prędzej czy później moment, w którym niezbędne jest przejście od teorii do praktyki, czyli do stworzenia swojego pierwszego domowego alkoholu. Warto przygotować własną listę niezbędnych akcesoriów i składników, które pomogą nam osiągnąć pożądany efekt.

Od czego zacząć

Swój własny, domowy zestaw narzędzi, które posłużą nam do osiągnięcia wymarzonych rezultatów, powinniśmy opracować kierując się przede wszystkim rodzajem trunku, jaki chcemy stworzyć. Nieco inaczej będzie wyglądała produkcja domowego wina, niż np. produkcja piwa, whiskey, czy likieru owocowego. Liczy się cel zaopatrzenia się w dany sprzęt. Dobierzmy zatem do wybranego alkoholu dedykowaną dla niego aparaturę. Z racji tego, że możemy obecnie liczyć na szeroką dostępność tego rodzaju narzędzi, nie musimy bać się eksperymentowania i możemy pokusić się o stworzenie trunku o wyjątkowym smaku, którym pochwalimy się w towarzystwie rodziny lub znajomych.

Aparatura do produkcji bimbru

W naszym kraju od lat bardzo popularnym domowym trunkiem jest bimber. Przygotowywany jest on najczęściej na bazie łatwo dostępnych sezonowych owoców. W zależności od danej pory roku podstawą bimbru może być inna gama naturalnych składników. Niezależnie od tego, jaki smak będziemy chcieli osiągnąć, aby stworzyć wysokogatunkowy bimber, przyda nam się sprzęt, na którym będziemy mogli zawsze polegać. Mając na uwadze rozsądny poziom kosztów i prostotę obsługi warto na początku zaopatrzyć się w destylator - szybkowar, który pomoże nam opanować podstawowe techniki bimbrownictwa. Stopniowe powiększanie bazowego zestawu szybkowaru o kolejne akcesoria pozwoli dogłębniej zrozumieć kolejne etapy tworzenia trunku. Po pewnym czasie, gdy sami uznamy, że ten podstawowy sprzęt zaczyna nas ograniczać możemy zakupić bardziej wyrafinowane destylatory elektryczne, które pomogą nam stworzyć produkty na jeszcze wyższym poziomie.

Podstawowe składniki

Niezbędnym elementem wielu rodzajów alkoholi, który używany jest zarówno przez nowicjuszy, jak i doświadczonych producentów, niezależnie czy mamy do czynienia z hobbystami, czy też zawodowcami są esencje smakowe i zaprawki do bimbru. Są to skondensowane płyny zawierające niezbędne składniki smakowe, bez których bardzo ciężko byłoby nam stworzyć w domowych warunkach wódki o naszym ulubionym smaku. Sprawdzą się one zwłaszcza gdy zależy nam, aby nasz trunek nawiązywał do konkretnego rodzaju ginu, tequili, rumu lub likieru.

Krystaliczna czystość

Kolejnym składnikiem, bez którego nie będziemy w stanie osiągnąć zamierzonych efektów jest węgiel aktywny. Służy on oczyszczaniu bazowych składników tworzących nasze napoje, którymi są woda lub różnego rodzaju destylaty. Choć na pierwszy rzut oka nie kojarzy się on z idealnym smakiem, to ma zasadniczy wpływ na jego wyklarowanie. Jego odpowiednie zastosowanie przyczynia się również do powstania pożądanego zapachu, co wpływa z kolei na pełnię doznań, jakie ma oferować nasz domowy alkohol. Użytkując węgiel aktywny musimy pamiętać, aby działał on w odpowiednich warunkach. Warto stworzyć w tym celu prosty układ stalowych rur, które dzięki swojej powierzchni ułatwią działanie opisywanego składnika, a w konsekwencji podwyższy to jakość naszego destylatu.

Wysokogatunkowe drożdże.

Elementem, który powinien znaleźć się w każdej domowej wytwórni alkoholu są również drożdże gorzelnicze. Jest to składnik mający zasadniczy wpływ na większość parametrów tworzonego trunku. Warto więc od początku postawić w tym zakresie na produkty wysokiej jakości. Doskonałym pomysłem będzie wykorzystanie wysokogatunkowych drożdży marki Coobra. Będą one solidną podstawą dla każdego rodzaju wódki, rumu, czy whiskey. Jeśli zależy nam na szybszym niż standardowo przebiegu procesu fermentacji, możemy wybrać drożdże turbo. Dzięki nim uzyskamy pożądany efekt fermentacji nawet w ciągu jednej doby. Nadają się one do najróżniejszych rodzajów przygotowanego nastawu, takich jak cukier, owoce, glukoza, czy przetwory owocowe, dla których stanowią idealną wręcz pożywkę.

Odpowiednia prasa

Jeśli rodzajem alkoholu, który chcemy uzyskać ma być domowej roboty wino musimy wyposażyć się w nieco inny zestaw narzędzi niż w przypadku wódki, czy piwa. Podstawą naszej produkcji powinna być w tym wypadku solidna i wytrzymała prasa do owoców. Dzięki niej będziemy mogli przyspieszyć proces ich fermentacji, a także wydobyć głębszy smak. Ważnym parametrem doboru odpowiedniej prasy jest pojemność komory, w której odbywa się proces zgniatania owoców. W zależności od naszych potrzeb możemy wybrać prasę o pojemności np. dziewięciu, dwunastu, lub też osiemnastu litrów. Warto również zwrócić uwagę, na sam proces użytkowania prasy, aby rozgniatać owoce z wyczuciem i nie tworzyć z nich zupełnie jednolitej masy, ponieważ może to znacząco utrudnić klarowanie się naszego wina.

Ekspozycja na honorowym miejscu

Gdy nasz wymarzony trunek jest już gotowy ostatnimi kwestiami, o których powinniśmy pomyśleć są jego odpowiednie przechowywanie oraz dobór etykiety, która najlepiej podkreśli jego styl. Mamy tu szeroki wachlarz możliwości. Choć wybór etykiety może wydawać się czasochłonny, warto jednak podjąć to wyzwanie i sprawić, że butelka naszego własnoręcznie przygotowanego napoju będzie wyglądała profesjonalnie. Opisując np. domowe wino warto przede wszystkim zapisać jego rocznik, a także składniki, których użyliśmy w procesie produkcyjnym. Sam regał dobierzmy w zależności od tego jak duża jest nasza kolekcja alkoholi. Możemy również wybrać specjalny dodatkowy stojak na wino do naszego salonu, aby mieć najlepsze trunki zawsze pod ręką.

Dodaj ogłoszenie