Superszybka surówka z młodej kapusty. Samo zdrowie! Przepis na witaminową bombę. 10 minut i surówka gotowa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty jest pyszna i zdrowa. Życzymy smacznego!
Surówka z młodej kapusty jest pyszna i zdrowa. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Młoda kapusta ma teraz swój czas. Wiosną i latem najczęściej serwowana jest w formie bigosu, kapuśniaka lub zasmażanej kapusty. Świetnie sprawdzi się także na surowo. Ma wówczas najwięcej witamin i składników mineralnych. Mamy dla ciebie łatwy i błyskawiczny przepis na surówkę z młodej kapusty, marchewki i koperku. Świetnie pasuje do mięs i potraw z grilla. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak zrobić surówkę z młodej kapusty.

Skrótem

Młoda kapusta - właściwości i kalorie

Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.

Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest niskokaloryczna - w 100 g ma zaledwie 40 kcal. Zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Właściwości młodej kapusty:

  • dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
  • jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych;
  • zawiera dużo witaminy K;
  • jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.

Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.

Młoda kapusta na obiad i nie tylko

Warto sięgać po młodą kapustę nie tylko ze względu na właściwości odżywcze, ale również ze względu na walory smakowe.

Można z niej przygotować wiele pysznych dań i przekąsek, np.:

  • bigos z młodej kapusty,
  • kapuśniak z młodej kapusty,
  • kapustę zasmażaną z boczkiem,
  • surówkę z młodej kapusty.

Mamy dla Ciebie przepis na surówkę z młodej kapusty. Proponujemy dodać do niej marchewkę i pęczek świeżego, pachnącego koperku, a całość doprawić delikatnym sosem z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Taka surówka będzie idealnie pasować do obiadu. Można ją także podjadać jako zdrową, chrupiącą przekąskę.

NASZA RADA: Warto zrobić surówkę nieco wcześniej i zostawić ją w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do niej także posiekaną cebulę.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty

Przepis na surówkę z młodej kapusty

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 10 minut)

Przełóż posiekaną kapustę do salaterki i posól. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.
Przełóż posiekaną kapustę do salaterki i posól. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę na bok. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
  • szczypta pieprzu.

Zobacz, jak zrobić surówkę z młodej kapusty

  1. Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
  2. Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Posól kapustę i wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
  6. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
  7. Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
  8. Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.

Surówka z młodej kapusty gotowa. Życzymy smacznego!

Surówka z młodej kapusty jest pyszna i zdrowa. Życzymy smacznego!

Superszybka surówka z młodej kapusty. Samo zdrowie! Przepis ...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Superszybka surówka z młodej kapusty. Samo zdrowie! Przepis na witaminową bombę. 10 minut i surówka gotowa - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie