Do najczęstszych alergenów należą: czekolada, orzechy, jajka, cytrusy, z owoców - także kiwi, a nawet jabłka, mleko oraz jego przetwory, ryby.
- Alergię pokarmową określa się jako nieprawidłową reakcję organizmu człowieka na białka, które znajdują się w przyjmowanym pożywieniu - wyjaśnia dr Krystyna Kosowska, specjalista alergolog z poradni w Głubczycach. - W zasadzie jednak każdy środek spożywczy może być przyczyną uczulenia. Alergia pokarmowa najczęściej manifestuje się zmianami skórnymi: świądem, pojawieniem się bąbli pokrzywkowych, zaczerwienieniem. Mogą się też dołączyć objawy ze strony przewodu pokarmowego: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty. Zdarza się również, że dochodzi do bardzo ostrej reakcji - w postaci ataku astmy oskrzelowej, nasilenia alergicznego nieżytu nosa lub pojawienia się zespołu alergii jamy ustnej. Objawia się on tym, że po spożyciu uczulającego pokarmu odczuwa się: świąd, pieczenie i obrzęk okolic jamy ustnej.
Nadal mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że częstymi uczulaczami są też konserwanty dodawane do produktów żywnościowych. Np. należą do nich siarczyny, występujące w suszonych owocach - środek ten może wywołać ciężkie zaostrzenie astmy, a nawet spowodować śmierć. Alergenem bywa tartazyna - żółty barwnik dodawany do niektórych produktów - a także benzoesan i glutaminian sodu, występujące w suszonych grzybach i owocach. Substancje te są oznaczane na opakowaniach towarów symbolem E, więc warto sprawdzić przed zakupem, ile jest tych składników.
- Są też substancje ukryte, które dodaje się do potraw, ale producent nie ujawnia ich na opakowaniu - podkreśla dr Kosowska. - Należą do nich salicyliany i aminy biogenne. Mogą się one znaleźć w rybach, szynce gotowanej, bekonie, przyprawach i w cytrusach. Czasem, szczególnie dotyczy to amin, nie są one wynikiem dodawania przez przemysł, tylko pojawiają się samoistnie. W każdym z tych przypadków mogą one dawać reakcje uczuleniowe, a ich konsument nie ma wtedy pojęcia, dlaczego nagle źle się poczuł.
LICZMY KALORIE (W 100 G POTRAWY)
barszczyk czerwony 20,11
uszka z grzybami 402,7
zupa grzybowa 31,07
ryba smażona 204,57
karp w galarecie 89,93
pierogi z kapustą 139,83
pierogi z grzybami 251,87
śledzie w oliwie 361
kluski z makiem 376,8
kutia 281,25
schab pieczony ze śliwkami 207,63
bigos 116,96
sernik 240,4
piernik 353,3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?