W naszym cyklu prezentowaliśmy już przepisy na dania tradycyjne. Dziś z kolei, zachęcamy do wypróbowania przepisu na pierogi z suszoną śliwką i sosem chałwowym.
Przepis
Pierogi z suszoną śliwką i sosem chałwowym
Ciasto na pierogi
- ok. 250 g mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz do pierogów
- 300 g suszonych śliwek
- 120 g orzechów włoskich
- 4-5 łyżek miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- skórka z pomarańczy
Sos chałwowy
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g chałwy
Partnerzy cyklu
Tomi Markt
Pastas
Roldrob
Grupa Otmuchów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?