Święto karpia
Można też posmakować karpia. Ryba w warzywach wedle receptury Zofii Koziak i Aliny Pławeckiej z Bąkowa zdobyła pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym II Wojewódzkiego Święta Karpia Polskiego. Święto zorganizowano w dwóch etapach: tydzień temu w Starościnie (gmina Świerczów) dziesięć gospodyń z Opolszczyzny prezentowało potrawy z karpia. Dziś w Domaradzu ogłoszono wyniki, najwyższe oceny otrzymał właśnie karp w warzywach. W imieniu autorek przepisu nagrodę odebrała córka pani Aliny, Magda. - Nigdy samodzielnie nie gotowałam tej potrawy, zawsze pomagam mamie. No i zajadam się, bo ryba jest pyszna.
Drugie miejsce zdobył karp faszerowany szpinakiem: - Sama wymyśliłam recepturę - mówi Leokadia Bronka z Zieleńca - Szpinak świetnie się komponuje z mięsem karpia, wszyscy w domu zajadają się tą potrawą.
- Tworzymy nową markę - karpia opolskiego. I mamy do tego podstawy, bo z Opolszczyzny pochodzi 10% krajowej produkcji tej ryby. - mówi Jakub Roszuk, prezes zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej Opolszczyzna - Chcemy też, aby Opolanie zajadali się karpiem nie tylko "od święta", przy okazji wieczerzy wigilijnej. Gospodarstwa rybny, szczególnie te mniejsze, nastawione również na agroturystykę będą sprzedawać karpia cały rok.
Tegoroczne święto objęli patronatem marszałek województwa opolskiego Józef Sebesta oraz wojewoda Ryszard Wilczyński.
Ewa Bilicka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?