Sycąca tortilla z jajecznicą na śniadanie lub lunch. Pyszny i zdrowy posiłek, po którym nie będziesz podjadać. Sprawdź prosty przepis

Karolina Głogowska
Jajecznica w tortilli to pomysł na pożywne śniadanie
Jajecznica w tortilli to pomysł na pożywne śniadanie 123rf/kovalnaiya/zdjęcie ilustracyjne
Sycąca tortilla z jajecznicą to pyszny posiłek, pełen białka i witamin. Zaspokoisz nim duży głód i dostarczysz sobie porcję wartościowych składników. Po takim śniadaniu lub lunchu będziesz mieć dużo energii do działania i zero ochoty na podjadanie.

W skrócie:

Masz ochotę na pyszne i pożywne śniadanie? Proponuję wyśmienitą tortillę z jajecznicą, którą przygotujesz w kilka chwil. To pomysł na naprawdę sycący posiłek, pełen białka. Śniadaniowa tortilla z jajecznicą nasyci cię na długie godziny i sprawi, że nie będziesz mieć ochoty na podjadanie. Dodaj do niej świeżą sałatę, szczypiorek oraz pomidory jako zdrową porcję witamin. Pamiętaj o tym, by jajecznicę posolić dopiero po usmażeniu, dzięki temu jajka nie zrobią się wodniste, a jajecznica będzie zwarta, idealna do nałożenia na tortillę. Potem wystarczy już tylko dodać warzywa, zawinąć zgrabne rulony i przekroić. Jajecznica w tortilli gotowa do podania!

Tortilla z jajecznicą – przepis na pożywne śniadanie

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 tortille (pszenne lub pełnoziarniste),

  • 4 jajka,

  • 2 liście sałaty,

  • dymka ze szczypiorkiem,

  • 2 plastry boczku,

  • 1 mały pomidor,

  • sól, pieprz,

  • łyżka masła.

Jak zrobić tortillę z jajecznicą?

  1. Obie tortille podgrzałam na suchej patelni. Możesz także podgrzać je w piekarniku.

  2. Na drugiej patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam pokrojoną cebulkę i boczek. Wbiłam jajka i usmażyłam jajecznicę.

  3. Pokroiłam szczypiorek, dodałam do jajecznicy i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem.

  4. Pokroiłam pomidora.

  5. Tortille zdjęłam z patelni. Na każdej z nich położyłam liść sałaty, rozsmarowałam jajecznicę i położyłam pomidory.

  6. Tortille zawinęłam w rulony. Każdy rulon przekroiłam na ukos.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska