Zapowiada się słoneczny i cieplejszy weekend. Jeśli spędzicie go przy grillu, warto skorzystać z receptury pana Wojciecha z Opola.

Tak naprawdę to przepis mojej żony, ale go udoskonaliłem, wymyślając własną mieszankę przypraw - chwali się pan Wojtek. - I od tego czasu szaszłyki z łososia są moją specjalnością.
Co ciekawe, do wykonania tej potrawy wykorzystuje się młode ziemniaki, na które powoli zaczyna się sezon.

- Po każdym grillu rozdaję przepis znajomym. Chętnie podzielę się nim z Waszymi czytelnikami - dodaje pan Wojtek.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 300-400 g młodych ziemniaków
> 500 g filetów z łososia
> 4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
> 3 łyżeczki nasion kolendry
> starta skórka z 1 cytryny
> 2 ziarna ziela angielskiego
> 1 zielona cukinia
> słodka papryka w proszku
> olej roślinny lub oliwa

Sposób przygotowania:

> Ziemniaki oskrobać i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki, posmarować oliwą, posypać papryką.
> Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w dużą kostkę.
> W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski i kolendrę. Łososia z dwóch stron natrzeć przyprawami oraz skórką cytrynową.
> Kawałki łososia posmarować oliwą, obtoczyć w mieszance przypraw.
> Cukinię pokroić w grube plastry, posmarować oliwą.
> Przygotować szaszłyki, nadziewając kawałki łososia, ziemniaków i cukinii.
> Ugrillować.