Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Czasami kompletując składniki na zupę, warto wybrać się nie tylko do sklepu, ale i na łąkę. Wtedy można skorzystać z przepisu Małgorzaty Kwiatkowskiej.

Składniki

włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por)
1 cebula
kilogram szczawiu
wiązanka młodej pokrzywy
2 gałązki rabarbaru
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %)
2 łyżki masła
pieprz
ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania

Na ciasto naleśnikowe:
ok. 150 g mąki orkiszowej
1 jajko
250 ml mleka
szczypta soli
łyżka oleju

Wykonanie

Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.

Zupa: Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy. Dodajemy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Na maśle podsmażamy posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru - aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem.
Podajemy z żółtkiem od ugotowanego jajka oraz z naleśnikiem pokrojonym w paseczki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska