4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Z roku na rok w Małopolsce coraz więcej osób stara się o pozwolenie na broń

Z roku na rok w Małopolsce coraz więcej osób stara się o pozwolenie na broń

Jak napisać e-mail po angielsku na maturze? Radzi ekspert

Jak napisać e-mail po angielsku na maturze? Radzi ekspert

Polecamy

Kolega z ataku w Barcelonie obrażony na Lewandowskiego? Wymowne zachowanie

Kolega z ataku w Barcelonie obrażony na Lewandowskiego? Wymowne zachowanie

Jarosław Hampel nie wystartuje w cyklu SEC. Pomyślny występ pozostałych Polaków

Jarosław Hampel nie wystartuje w cyklu SEC. Pomyślny występ pozostałych Polaków

Piotr Zieliński w Barcelonie? Media: Kolega z reprezentacji wróżył mu taki transfer

Piotr Zieliński w Barcelonie? Media: Kolega z reprezentacji wróżył mu taki transfer