Szpital Wojewódzki będzie miał nowy pawilon

Małgorzata Fedorowicz mfedorowicz@nto.pl 077 44 32 576
Nowy pawilon powstanie w nietypowy sposób - w technologii modułowej. (fot. sxc)
Nowy pawilon powstanie w nietypowy sposób - w technologii modułowej. (fot. sxc)
Udostępnij:
Nowy kompleks ma kosztować ponad 30 mln zł. Z tej kwoty 49 proc. sfinansuje Unia Europejska, 43 proc. samorząd województwa opolskiego, a resztę dołoży szpital ze swojego budżetu.

Będzie to nowoczesny kompleks diagnostyczno-zabiegowy. Pomieści on cztery supernowoczesne sale operacyjne, salę wybudzeniową, pokój przygotowania pacjentów, sterylizatornię, a także pracownie diagnostyczne: endoskopową (z możliwością wykonywania badań w znieczuleniu), bronchoskopową i diagnostyki obrazowej.

Zobacz: Namysłów: Przekształcenie szpitala w niepubliczny ZOZ

Nowy pawilon powstanie w nietypowy sposób - w technologii modułowej. Najpierw zostaną przygotowane fundamenty pod budowę pawilonu, co zabierze dwa miesiące. Potem, w lipcu, firma Cadolto przywiezie do Opola moduły, które wystarczy potem tylko złożyć i dostawić do już istniejących obiektów.

- W formie modułów w 2004 roku został już zbudowany nasz Zakład Medycyny Nuklearnej - mówi Renata Ruman-Dzido, dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Opolu. - Dlatego do realizacji nowej inwestycji i wdrożenia tej technologii jesteśmy przygotowani. To szybka i wygodna metoda, planujemy zakończenie prac już 9 października.

Jak dodaje dyr. Ruman-Dzido, pierwsi pacjenci w nowym pawilonie pojawią się niedługo potem.

Jeśli chodzi o formę architektoniczną, to pawilon zostanie dobudowany do Zakładu Medycyny Nuklearnej - od strony, gdzie jest teraz trawnik - w taki sposób, że jego część „wleje” się jako dodatkowa kondygnacja nad ZMN. Z głównym budynkiem Szpitala Wojewódzkiego połączy go przejście, które powstanie nad drogą wewnętrzną (z której korzystają też pacjenci centrum onkologii).

- Znacznie usprawni to komunikację między wszystkimi naszymi oddziałami szpitalnymi i poradniami - podkreśla dyrektor Ruman-Dzido. - Pacjenci oraz personel nie będą już musieli przechodzić przez podwórko. Poprawi się też dostęp do laboratorium, które jest czynne przez całą dobę w budynku pulmonologii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polacy posiadają coraz droższe smartfony

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie