- Tym razem uczestnicy przygotowywali potrawy z kaszy i przyniesionych produktów, m.in.tęczowy kuskus, sałatkę z kaszą bulgur i kurczakiem czy placki z kaszy na deser, a potem zdrowe kanapki z warzywami - wylicza Jolanta Gajos-Babiak, dyrektor PP nr 3. - Podczas quizu odgadywały nazwy przypraw.
Oskar Klima, 6-latek z PP nr 5, mówi, że w przedszkolu najbardziej lubi spaghetti, a w domu sam przygotowuje sobie płatki z mlekiem.
- Samodzielnie zrobione potrawy lepiej smakują - dodaje dyrektor Jolanta Gajos-Babiak. - Wspólne przygotowywanie posiłków to znakomita zabawa i okazja, żeby uczyć dzieci, jak powinny zdrowo się odżywiać.
W turnieju wszyscy byli zwycięzcami. Prace kulinarne małych opolan oceniało jury w składzie: Piotr Wasik, mistrz polski w carvingu, czyli rzeźbieniu w owocach i warzywach, Marta Kroczek z ARR, Magdalena Mendel z wydziału ochrony środowiska UM Opola, Karolina Rudolf, uczestniczka konkursu Hell's Kitchen i Beata Kowal z wydziału oświaty UM w Opolu. ,