3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

Lekcja bankowości dla najmłodszych

Lekcja bankowości dla najmłodszych

Oto Stanisław z "Sanatorium miłości 6". Rozwiódł się po 30 latach małżeństwa

NOWE
Oto Stanisław z "Sanatorium miłości 6". Rozwiódł się po 30 latach małżeństwa

Polecamy

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Qutiro (28.03)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Qutiro (28.03)

ORLEN Wisła nie dała rady PSG. Kamil Syprzak znów zagrał w Płocku

ORLEN Wisła nie dała rady PSG. Kamil Syprzak znów zagrał w Płocku

Świątek relaksuje się ze swoją psycholożką na Florydzie. Ale wrócą na Wielkanoc

O TYM SIĘ MÓWI
Świątek relaksuje się ze swoją psycholożką na Florydzie. Ale wrócą na Wielkanoc