Certyfikat potwierdza stosowanie europejskich i polskich standardów w zakresie żywienia klinicznego, przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej.
Aby otrzymać certyfikat, szpitale musiały złożyć deklarację, spełnić szereg ściśle określonych kryteriów oraz przejść oficjalną certyfikację pod okiem zespołu Rady Ekspertów, w skład której wchodzą osoby, które posiadają znaczącą praktykę w zakresie leczenia żywieniowego i są propagatorami roli terapii żywieniowej w największych ośrodkach szpitalnych w Polsce.
- Program certyfikacji pokazuje, że duża część szpitali nie zdaje sobie sprawy z wielu aspektów żywienia klinicznego. Jednostki deklarują realizację określonych kryteriów, a w praktyce nie jest to do końca wykonywane. Podczas certyfikacji nastąpiła też dość spora dysproporcja pomiędzy deklaracjami, a rzeczywistością. Certyfikacje pokazują, że mamy wciąż wiele do zrobienia. Napawa nadzieją fakt, że w wyniku tegorocznych recertyfikacji, 55 proc. szpitali poprawiło swoje wyniki uzyskane dwa lata temu. Mam nadzieję, że dzięki naszemu programowi poprawia się sytuacja żywienia klinicznego w polskich szpitalach, a pacjenci otrzymują lepszą opiekę medyczną - podkreśla prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, organizator konkursu.
Certyfikat "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego" obowiązuje przez dwa lata, dlatego III edycji certyfikacji towarzyszył proces recertyfikacji placówek z pierwszej edycji programu. Rada Ekspertów zdecydowała, że 26 placówek może zachować certyfikaty. Wśród nich była również jedna placówka z województwa opolskiego – to Szpital Wojewódzki w Opolu. Placówka spełnia wysokie standardy w żywieniu klinicznym, co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych.
Inicjatywa „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zainaugurowana przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu ma na celu poprawę sytuacji pacjentów, podniesienie jakości leczenia żywieniowego oraz ułatwienie kadrze medycznej korzystania z refundowanego potencjału leczenia żywieniowego.
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?