MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To będą bardzo drogie święta wielkanocne. Ceny wielu produktów poszybowały w górę

W ostatnim czasie ceny jajek poszybowały w górę. Prawdopodobnie to jeszcze nie koniec i apogeum egginflacji przypadnie tuż przed Wielkanocą. Wówczas jaja z wolnego wybiegu mogą kosztować nawet 1,5 zł za sztukę. Zważywszy na to, że są one częścią składową wielu wypieków i dań wielkanocnych, szykują nam się drogie święta.
W ostatnim czasie ceny jajek poszybowały w górę. Prawdopodobnie to jeszcze nie koniec i apogeum egginflacji przypadnie tuż przed Wielkanocą. Wówczas jaja z wolnego wybiegu mogą kosztować nawet 1,5 zł za sztukę. Zważywszy na to, że są one częścią składową wielu wypieków i dań wielkanocnych, szykują nam się drogie święta. CC0
Za cztery tygodnie Święta Wielkanocne. Trzeba się przygotować na to, że będą bardzo kosztowne. Ceny wielu produktów spożywczych w ostatnich miesiącach mocno podrożały.

Inflacja w lutym, według wstępnych obliczeń, wyniosła 18-19 procent. W styczniu była na poziomie 17,2 proc., ale żywność podrożała o 20,7 proc. porównując rok do roku.

Z tego powodu zbliżające się Święta Wielkanocne będą dużo droższe od ubiegłorocznych. Ceny wielu produktów w ostatnich miesiącach wręcz poszybowały.

Cena jaj ostro w górę

Mowa przede wszystkim o jajach, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jajka gotowane, faszerowane, babki, mazurki i inne wypieki wielkanocne, a także sałatki (przede wszystkim jarzynowa) – to typowe specjały, które goszczą na wielkanocnych stołach w wielu polskich domach.

W tym roku za jajko swojskie na bazarze trzeba zapłacić od 1,1-1,2 zł.

Nieco tańsze są jaja z marketów.

Według portalu dlahadlu.pl 10 średnich jaj w okresie od 12 lutego do 12 marca kosztowało od 7,48 do 8,99 zł.

Wzrost cen jaj to przede wszystkim efekt grypy ptaków, zmniejszającej się liczby stad i mniejszej produkcji.

Już w sierpniu ubiegłego roku Krajowa Izba Producentów Pasz i Drobiu ostrzegała, iż późną jesienią i zimą jaja w Polsce i w Europie mogą być wyjątkowo drogie. Prognozy te się sprawdziły. Teraz Izba oszacowała, że od sierpnia do grudnia 2022 roku w hurcie jaja podrożały o 75 procent.

Prawdopodobnie to jeszcze nie koniec i apogeum egginflacji przypadnie tuż przed Wielkanocą. Wówczas jaja z wolnego wybiegu mogą kosztować nawet 1,5 zł za sztukę.

Majonez też w górę

Kolejnym produktem, którego cena najbardziej wzrosła w ostatnich miesiącach, jest majonez. Ekonomista Rafał Mundry na Twitterze zamieścił zdjęcie Majonezu Dekoracyjnego Winiary. W Biedronce trzeba za słoik o pojemności 800 ml zapłacić prawie 16 zł. W ubiegłym roku jego cena była o połowę niższa.

Wzrost cen majonezu to pokłosie wzrostu cen składników, z których powstaje, czyli oleju i jajek.

Kolejną grupą produktów, które w ostatnim czasie najbardziej podrożały, są warzywa.

Cena warzyw i mięsa

Według danych Eurostatu w styczniu w Polsce cena warzyw była średnio wyższa o 20,9 procent niż przed rokiem i aż o 36 procent wyższa w porównaniu do 2021 r.

Najbardziej podrożały: cebula biała, seler, papryka i ziemniaki.

Z kolei z raportu UCE Research i Wyższej Szkoły Bankowej, w którym porównano 70 tysięcy cen dla 100 produktów wynika, iż najbardziej podrożał nabiał – o 41,3 proc. rdr. Spory wzrost zanotowało również pieczywo – o 24,4 proc.

Ostro w górę poszły cena mięsa wieprzowego i należy spodziewać się kolejnych wzrostów.

Według portalu dlahandlu.pl średnia cena kilograma schabu bez kości wyniosła w marketach w okresie od 12 lutego do 12 marca 19,62 zł.

Eksperci szacują, że tuż przed Wielkanocą za kilogram schabu bez kości w lokalnej rzeźni trzeba będzie zapłacić nawet ok. 30 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kadra Probierza przed Portugalią - meldunek ze Stadionu Narodowego

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska