Inflacja w lutym, według wstępnych obliczeń, wyniosła 18-19 procent. W styczniu była na poziomie 17,2 proc., ale żywność podrożała o 20,7 proc. porównując rok do roku.
Z tego powodu zbliżające się Święta Wielkanocne będą dużo droższe od ubiegłorocznych. Ceny wielu produktów w ostatnich miesiącach wręcz poszybowały.
Cena jaj ostro w górę
Mowa przede wszystkim o jajach, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jajka gotowane, faszerowane, babki, mazurki i inne wypieki wielkanocne, a także sałatki (przede wszystkim jarzynowa) – to typowe specjały, które goszczą na wielkanocnych stołach w wielu polskich domach.
W tym roku za jajko swojskie na bazarze trzeba zapłacić od 1,1-1,2 zł.
Nieco tańsze są jaja z marketów.
Według portalu dlahadlu.pl 10 średnich jaj w okresie od 12 lutego do 12 marca kosztowało od 7,48 do 8,99 zł.
Wzrost cen jaj to przede wszystkim efekt grypy ptaków, zmniejszającej się liczby stad i mniejszej produkcji.
Już w sierpniu ubiegłego roku Krajowa Izba Producentów Pasz i Drobiu ostrzegała, iż późną jesienią i zimą jaja w Polsce i w Europie mogą być wyjątkowo drogie. Prognozy te się sprawdziły. Teraz Izba oszacowała, że od sierpnia do grudnia 2022 roku w hurcie jaja podrożały o 75 procent.
Prawdopodobnie to jeszcze nie koniec i apogeum egginflacji przypadnie tuż przed Wielkanocą. Wówczas jaja z wolnego wybiegu mogą kosztować nawet 1,5 zł za sztukę.
Majonez też w górę
Kolejnym produktem, którego cena najbardziej wzrosła w ostatnich miesiącach, jest majonez. Ekonomista Rafał Mundry na Twitterze zamieścił zdjęcie Majonezu Dekoracyjnego Winiary. W Biedronce trzeba za słoik o pojemności 800 ml zapłacić prawie 16 zł. W ubiegłym roku jego cena była o połowę niższa.
Wzrost cen majonezu to pokłosie wzrostu cen składników, z których powstaje, czyli oleju i jajek.
Kolejną grupą produktów, które w ostatnim czasie najbardziej podrożały, są warzywa.
Cena warzyw i mięsa
Według danych Eurostatu w styczniu w Polsce cena warzyw była średnio wyższa o 20,9 procent niż przed rokiem i aż o 36 procent wyższa w porównaniu do 2021 r.
Najbardziej podrożały: cebula biała, seler, papryka i ziemniaki.
Z kolei z raportu UCE Research i Wyższej Szkoły Bankowej, w którym porównano 70 tysięcy cen dla 100 produktów wynika, iż najbardziej podrożał nabiał – o 41,3 proc. rdr. Spory wzrost zanotowało również pieczywo – o 24,4 proc.
Ostro w górę poszły cena mięsa wieprzowego i należy spodziewać się kolejnych wzrostów.
Według portalu dlahandlu.pl średnia cena kilograma schabu bez kości wyniosła w marketach w okresie od 12 lutego do 12 marca 19,62 zł.
Eksperci szacują, że tuż przed Wielkanocą za kilogram schabu bez kości w lokalnej rzeźni trzeba będzie zapłacić nawet ok. 30 zł.