Tomasz Szypuła, lodziarz z Baborowa w reprezentacji Polski na Coppa del Mondo della Gelateria mistrzostwa świata lodziarzy

Grzegorz Marcjasz
Grzegorz Marcjasz
Tomasz Szypuła
Tomasz Szypuła Archiwum
Tomasz Szypuła, lodziarz z Baborowa, znalazł się w reprezentacji Polski na Lodziarskie Mistrzostwa Świata w Rimini (Włochy).

20 stycznia 2018 roku w Rimini rozpocznie się ósma edycja Lodziarskich Mistrzostw Świata (Coppa del Mondo della Gelateria). W trwającym cztery dni konkursie (20-23 stycznia) uczestniczyć będzie 12 ekip z całego świata. W tym gronie znajdzie się także drużyna z Polski.

Polski zespół wystąpi w składzie: Łukasz Parzymski, Tomasz Szypuła, Rafał Macała i Damian Wiśniewski. Menedżerem zespołu i równocześnie członkiem międzynarodowego jury będzie Sebastian Szmyd.

Obok Polaków w Coppa del Mondo della Gelateria 2018 wystąpią reprezentacje: Argentyny, Australii, Brazylii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kloumbii, Maroka, Szwajcarii, Stanów Zjednoczonych oraz Ukrainy.

W trakcie mistrzostw każda z drużyn będzie miała za zadanie przygotować aż osiem konkursowych prezentacji:

  • udekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi,
  • deser lodowy w pucharku,
  • tort lodowy,
  • przystawkę wraz z lodami gastronomicznymi,
  • autorskie lody stworzone na bazie składnika wylosowanego w ramach tajemniczego pudełka (mystery box),
  • lodowy snack,
  • dwa eksponaty - jeden wykonany z krokantu i drugi z bryły lodowej,
  • bufet finałowy prezentujący wszystkie prace.

Polska ekipa intensywnie przygotowuje się do udziału w mistrzostwach. Treningi i próby trwają w Centrum Kreacji Master Martini w Modlniczce koło Krakowa.

Tomasz Szypuła to lodziarski mistrz Polski z 2017 roku (w parze z Łukaszem Parzymskim). Właściciel „Lodziarni pod orzechem” w Baborowie, autor bloga Lodowe inspiracje. Bogate doświadczenie zawodowe zdobywał jako technolog aplikacyjny w renomowanych firmach. Absolwent politologii.

Coppa del Mondo della Gelateria
To obecnie najważniejszy międzynarodowy konkurs w branży lodziarskiej. Organizowany jest w cyklu dwuletnim (w latach parzystych) w trakcie targów Sigep w Rimini. Pierwsze miejsce honorowane jest czekiem w wysokości 12 tysięcy euro, drugie 6 tysięcy a trzecie 3 tys. euro. Przyznawane są także nagrody specjalne (m.in. za innowacyjny smak, estetykę prezentacji, lody gastronomiczne).

Zgodnie z regulaminem w kolejnej edycji mistrzostw nie może uczestniczyć reprezentacja kraju, który posiada aktualny mistrzowski tytuł (stąd nieobecność w bieżącej edycji reprezentacji Włoch).

Pomysłodawcą konkursu i szefem jury jest Giancarlo Timballo.

Zobacz: Opolskie Info [12.01.2018]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska