Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy rozpoczął Pan pracę nad albumem?...
fot. Artur Radecki

Tomasz Tomaszewski z National Geographic przygotował album: Zapewnia się atmosferę życzliwości (zdjęcia)

Tomasz Tomaszewski fotografuje Podlaskie

Kiedy rozpoczął Pan pracę nad albumem?

– Pierwsze zdjęcia były zrobione pod koniec stycznia lub na początku lutego tego roku.

Gdzie poszukiwał Pan tematów i inspiracji? Które zakątki naszego województwa spenetrował Pan najdokładniej?

– Z fotografią jest tak, że są rzeczy, które dobrze wyglądają dla oka i są ważne dla rozumu, człowiek wie, że one reprezentują coś istotnego, ale jednocześnie niekoniecznie muszą zamieniać się na mocne, intrygujące fotografie. Nie można opowiedzieć historii o Podlasiu posługując się prostym kluczem, czyli pojechać do tych najbardziej znanych miejsc. Bo nie zawsze uda się tam znaleźć temat na mocną fotografię. Zastosowałem najprostszą metodę: jeździłem autem po tych mniej uczęszczanych drogach i opierałem się na własnej intuicji, która z reguły mnie nie zawodzi i trafnie podpowiada mi, czy coś jest interesujące wizualnie, czy też nie. A wracając do pytania, to w okresie od końca stycznia do początków września spenetrowałem większość tej krainy. Przejechałem jakieś 20 tysięcy kilometrów.

Zobacz również

Kolejki NFZ do psychologa dziecięcego w Nidzicy

Kolejki NFZ do psychologa dziecięcego w Nidzicy

W Żaganiu maturzyści pisali egzamin z matematyki! W Banachu mówią, że był łatwy!

W Żaganiu maturzyści pisali egzamin z matematyki! W Banachu mówią, że był łatwy!

Polecamy

Przed nami mecz Magda Linette - Lin Zhu w Rzymie. Gdzie i o której obejrzeć?

Przed nami mecz Magda Linette - Lin Zhu w Rzymie. Gdzie i o której obejrzeć?

Zaginieni z Podlaskiego. Te osoby przepadły bez wieści

Zaginieni z Podlaskiego. Te osoby przepadły bez wieści

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia