reklama

Tradycja kupowania żywych ryb powoli zanika

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Ceny karpia w Opolu wahają się od 8,99 zł (pod jednym z marketów) do 12,99 zł (w sklepie rybnym). Niektóre sieci handlowe, np. Lidl i Biedronka, nie zdecydowały się na sprzedaż żywych ryb. Klub Gaja od lat zachęca do odchodzenia od tradycji kupowania żywych ryb – żeby nie cierpiały. Marek Adamus z Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie sugeruje, żeby poprosić o zabicie karpia doświadczonego sprzedawcę.
Ceny karpia w Opolu wahają się od 8,99 zł (pod jednym z marketów) do 12,99 zł (w sklepie rybnym). Niektóre sieci handlowe, np. Lidl i Biedronka, nie zdecydowały się na sprzedaż żywych ryb. Klub Gaja od lat zachęca do odchodzenia od tradycji kupowania żywych ryb – żeby nie cierpiały. Marek Adamus z Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie sugeruje, żeby poprosić o zabicie karpia doświadczonego sprzedawcę. Wojciech Gadomski
Przypadki niehumanitarnego traktowania karpi mogą być zgłaszane na policję - informują ekolodzy. Opolscy mundurowi takich zgłoszeń nie mieli.

Pakowanie żywych ryb do folii, okaleczanie czy przetrzymywanie ich bez wody - to sytuacje, w których powinniśmy zaalarmować policję - apeluje Beata Tarnawa, koordynator kampanii "Jeszcze żywy KARP" z Klubu Gaja, znanego m.in. z tego, że co roku przed świętami organizuje akcje i happeningi przeciwko sprzedaży żywych ryb.

- W tym roku podjęliśmy współpracę z komendami policji, by skuteczniej stosowano i egzekwowano prawa zwierząt, w tym karpi - dodaje Tarnawa.

Jak nas poinformowano w biurze prasowym komendy wojewódzkiej opolskiej policji, dotychczas Opolanie nie zgłaszali przypadków niehumanitarnego traktowania ryb, które trafią na świąteczne stoły.

Od kilku lat Klub Gaja zachęca konsumentów do kupowania karpi w płatach, a do kampanii pod hasłem "Nie kupujemy żywych karpi" włączają się znani Polacy, m.in. aktorzy Bartłomiej Topa, Magdalena Różczka czy Julia Pietrucha.

Według przedstawicieli Klubu Gaja tradycja zakupu żywego karpia wzięła się z niedostatków PRL z lat 50. - Była to jedyna świeża ryba sprzedawana wprost z aut, dowożona do fabryk, na kilkanaście dni przed Wigilią - trafiała do wanny, gdyż nie było wtedy lodówek. Praktyka ta utrzymuje się nadal. Co roku tony karpi transportowane i sprzedawane są często bez wody, w nadmiernym stłoczeniu - twierdzi Beata Tarnawa z Klubu Gaja.

Marek Adamus, dyrektor Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie, przyznaje, że o ile producenci karpi wiedzą jak i dbają o zachowanie odpowiedniego sposobu ich transportowania, o tyle w sprzedaży zdarzało się, że ryby m.in. nie miały odpowiedniej ilości wody, a tym samym tlenu.

Według Waldemara Włodary, zastępcy opolskiego wojewódzkiego lekarza weterynarii, konsumenci są coraz bardziej wyczuleni na sposób obchodzenia się z rybami. - Zgłaszają przypadki łamania prawa do powiatowych lekarzy weterynarii - mówi Włodara. W ocenie inspekcji handlowcy radzą sobie jednak coraz lepiej z przestrzeganiem prawa przy sprzedaży świątecznej ryby.

- Ustawa nakazuje m.in., że nie można jej zabijać na oczach dzieci - przypomina dr Włodara.

Ceny karpia na Opolszczyźnie wahają się od 8,99 zł (pod jednym z opolskich marketów) do 12,99 zł (w sklepie rybnym). Niektóre sieci handlowe, np. Lidl iBiedronka, nie zdecydowały się na wprowadzenie żywej ryby do sprzedaży. Dla porównania niemrożone porcje karpia kosztują 9,99 zł, a filety - 19,99 zł za kilogram.

Marek Adamus z gospodarstwa w Niemodlinie sugeruje, że jeśli chcemy mieć świeżą rybę, najlepiej poprosić o jej zabicie doświadczonego sprzedawcę. Świeżo zabita ryba powinna mieć błyszcząca i śliską skórę, "szklane" oczy, niezaciągnięte białkiem, a skrzela lekko różowe

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 19

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
W dniu 21.12.2014 o 18:09, Eurofighter napisał:

Nowo Tradycja chcieli Poloki w Prowadzic przez kupowaniy przed Swiyntoma w Przigranicznych Miyjscowosciach za Zachodniom Granicom Polski, zeby potym dalyj tym handlowac. Ale sie im to ukrociolo i bardzo dobrze!!! W Prowadzono Zakaz dla Polakow zakupu nie wiynkszyj ilosci z. B. Waschpulver do 4kg, Schokoladen do 10 Sztuk.

A Ślązaki w drugą stronę wożą papierosy, szynki i kiełbasy. I tam to sprzedają ... swoim rodzinom.... Obrzydliwe to...

r
ru_ra
W dniu 18.12.2014 o 12:25, stary Hanys napisał:

W tym artykule chodzi o godne zabijanie karpia przeznaczonego do spozycia a nie o niejedzenie ryb.Prosze w przyszlosci nie komentowac artykulow, ktore sa zbyt trudne do zrozumienia dla wlasnego poziomu intelektualnego.

Przyjdź do mnie to pokażę Tobie, jak godnie zabić karpia. Skoro nie potrafisz...

E
Eurofighter
W dniu 19.12.2014 o 09:58, kika napisał:

O tak, on jest zawsze żywy, nawet jak go zbanują :lol:

 

Hmmm, Baba Yaga na Mietle z golom Duppom, a moze ty mi powiys wiela moz w tym miyjscu w Obwodzie tak jak na tyj Mietle siedzis? Strzelczanka mi niechce powiedziec wiella lona mo.

E
Eurofighter

Nowo Tradycja chcieli Poloki w Prowadzic przez kupowaniy przed Swiyntoma w Przigranicznych Miyjscowosciach za Zachodniom Granicom Polski, zeby potym dalyj tym handlowac. Ale sie im to ukrociolo i bardzo dobrze!!! W Prowadzono Zakaz dla Polakow zakupu nie wiynkszyj ilosci z. B. Waschpulver do 4kg, Schokoladen do 10 Sztuk.

K
Koko

Karp jest przeznaczony do jedzenia a nie jakiejs ochrony!! Pozdrawiam!

w
waleń
W dniu 19.12.2014 o 10:13, andreasek napisał:

Zapomniałeś dodać ,że karp to jedyne zwierzę , które w Wigilię nie przemówi ludzkim głosem. 

 

Ty czytasz sam siebie?

Chyba tak,stąd ten 'styl' pisania bzdur,w czerepie nasrane to i w piśmie nie lepiej.

a
andreasek
W dniu 18.12.2014 o 13:21, Ez napisał:

Artykuł o karpiach. Karp jest rybą słodkowodną więc z Bałtyku jej nie wyłowili. 

Zapomniałeś dodać ,że karp to jedyne zwierzę , które w Wigilię nie przemówi ludzkim głosem. 

k
kika
W dniu 18.12.2014 o 17:33, Gość napisał:

Żywy jest "z Niemodlina"

 

 

O tak, on jest zawsze żywy, nawet jak go zbanują :lol:

G
Guess who

Chore, chore, chore... Jako dziecko mieszkałem nad stawem. Często wędkowałem, wręcz codziennie. Już jako kilkuletni smark sam oporządzałem złowione ryby. Ojciec uczył mnie jak szybko uśmiercić rybę i przygotować ją do smażenia. NORMALNE! Pamiętam też jak na jednej z lekcji z podstawówki nauczyciel opowiadał, że żywego karpia trzeba do godziny do wanny wpuścić, żeby był jeszcze żywy... Widzieliście kiedyś mózg karpia? Wielkością podobny do mózgu homara czy raka... Je się gotuje wrzucając zywcem do wrzącej wody...

 

Zakaz zabijania karpi przy dzieciach... No przyszłe pokolenia będą jeszcze większymi bezjajowymi owcami do strzyżenia. Chyba o to chodzi. A już jak będzie jakaś katastrofa, wojna... Chyba z 5% ludzkości przetrwa bo reszta nie będzie wiedziała skąd się mięso bierze, bo sklepów nie ma czy pozamykane...

 

To jak z końmi. Uwielbiam koninę, a trudno ją w dzisiejszych czasach dostać. Dlaczego? Bo "ratujmy Krzysia, starego konia przeznaczonego na ubój, potrzeba 3000 zł". I potem taki "Krzyś" cierpi na bóle stawów na tej łące zamiast skończyć na talerzu. Dlaczego o tym piszę? Bo nigdy nie słyszałem, żeby świnie ratowali przed ubojem! Dlaczego? Bo one są brzydkie (a dużo inteligentniejsze od koni!). To wszystko w złą stronę idzie, taką bezpłciową .

g
gosc

  Za to "uboj rytualny" zydowskich zwyrodnialcow calkiem juz legalny !!! 

.....DRODZY POLACY  CZY  TAK  BYC  POWINNO ?

G
Gość

Filety są z Chin i mają smak gówna. Żywy jest z Niemodlina albo Krogulna i smabkuje jak należy. Filet nie ma głowy więc jak ugotować w gwar na galaretę? TYLKO ŻYWY !!!!!! A Pani ekolog niech wpieprza dorsza!smakosz

r
r

jestem taki prymitywny,że nosiłbym ekologa w wiaderku i wrzucal do Odry!

k
karp

Konsumenci w większosci to nieswiadomi idioci którzy nie wiedzą jak funkcjonuje przemysł.Na filety z karpia w większosci idą ryby snięte lub osłabione tak się robi na hodowlach i w sklepach i w marketach.Jesli ktoś chce mieć zdrowego swierzego karpia to kupuje tylko żywego.Burżuazja z Brukseli ostrygi żywe z cytrynką zjada jak to się ma do ochrony zwierząt?

d
dyzma

Wszystko przez niby prawa zwierząt. Jakaś zbiorowa histeria, obrońcy pokoju na świecie.

k
kiszka

 nie macie wiekszych zmartwien

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3