Tak swoje danie nazwała nasza czytelniczka, która regularnie gotuje potrawy opisywane w cyklu "Opolskie smaki".

Podajecie przepisy na naprawdę pyszne potrawy! Wypróbowałam już wiele z nich. Najbardziej smakowały mi chyba naleśniki z kremem robionym według przedwojennej receptury. Pychota! - zachwala pani Basia. - Ażeby nie było tak, że tylko czerpię, przesyłam sprawdzony przepis na faszerowane papryki. Mój mąż je uwielbia.

Danie jest proste, a jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu. To świetna ciepła przekąska na uroczyste przyjęcia.

- I bardzo treściwa - zaznacza pani Basia. - Po niej goście będą już marzyć tylko o deserze...

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na kkownacka@nto.pl lub adres nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 5 czerwonych papryk
> 0,5 kg mięsa mielonego
> 1/4 szkl. ryżu suchego
> 2 pomidory
> koncentrat pomidorowy
> 1-2 cebule
> odrobina żółtego sera
> pieprz
> sól
> bazylia

Sposób przygotowania:

> Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pomidory umyć, obrać i również drobno pokroić.
> Zmieszać mięso (wieprzowe lub z indyka) z cebulą i pomidorem. Dodać ugotowany, ale ciągle twardy ryż.
> Dodać ser (gouda lub parmezan), koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wymieszać dokładnie.
> Paprykę umyć, odciąć górę od strony zielonego ogonka i wyciąć środek. Opłukać. Jeśli pustych warzyw nie da się ustawić na nieodciętej części - przyciąć ją tak, by była bardziej płaska.
> Napełnić papryki farszem i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec ok. 45 min. Na koniec posypać startym serem.