Obalamy kolejne mity - trujące grzyby po posoleniu żółkną. Zmiana koloru wcale nie jest powodowana przez trujące związki! Zabarwienie cebuli podczas gotowania, kolejna błędna metoda rozpoznawania gatunków trujących. Cebula ciemnieje pod wpływem naturalnego składnika, który znajduje się w tym warzywie.
Między bajki można też włożyć metodę srebrnej łyżeczki, która - w towarzystwie grzybów trujących - ciemnieje. Związane jest to z obecnością związków siarki (z reguły nie są trujące).
KOLEJNE INFORMACJE O TRUJĄCYCH GRZYBACH I BEZPIECZNYM GRZYBOBRANIU W PONIŻSZEJ GALERII.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zanim stała się gwiazdą, Pakosińska wyglądała jak inna osoba! Poznalibyście ją?
- Absolutne szaleństwo na nowej okładce Maryli Rodowicz. Wygładzili nawet haluksy!
- Tak Kozidrak spełnia się jako babcia. Paparazzi przyłapali ją na luzie i bez doczepów
- Sykut straci posadę w "Tańcu z Gwiazdami"? Oto, co mówi o planach na przyszłość