Truskawki. Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Kokosowe krokiety z truskawkami Sylwii Ładygi
Składniki na naleśniki
szklanka maki
ok. 1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka kokosowego
olej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na nadzienie
ok. 30 dag truskawek
cukier – do smaku
Dodatkowo
szklanka płatków kukurydzianych
pół szklanki kokosu
jajko do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypujemy cukrem pudrem.