Trwa Festiwal Opolskich Smaków. Tłumy na rynku

Redakcja
Tłumy ściągnęły na rynek w Opolu.
Tłumy ściągnęły na rynek w Opolu. Paweł Stauffer
Kilkadziesiąt litrów żuru śląskiego, kilkaset pierogów różnych rodzajów, tyleż ciasteczek z różą oraz wiele innych smakołyków rozdano podczas pierwszego dnia Festiwalu Opolskich Smakołyków w Opolu. W niedzielę drugi dzień festiwalu i kolejne degustacje.
Festiwal Smaków 2012Na opolskim rynku ruszyła kolejna edycja Festiwalu Smaków.

Opolskie Smaki 2012

Impreza odbywa się pod opolskim ratuszem. To już czwarta edycja festiwalu. Rynek zamienił się w targ pełen łakoci, miodów, regionalnych potraw oraz wyrobów rękodzieła.

Powodzeniem cieszą się także przysmaki... bałkańskie.
- Jeśli ktoś lubi kuchnię śląską, to przypadnie mu tez do gustu kuchnia balkańska - mówi Krzysztof Petroczko z festiwalowego stoiska Bałkańskie Smaki - Szczególnie polecam marynowane, wcześniej grillowane warzywa: pomidory, paprykę, bakłażany.

- Ja polecam opolskie miody faceliowe. To kwiat bardzo pyłkodajny, a pyłek to najlepsze źródło najczystszego białka. Z tego powodu miody faceliowe są bardzo krzepiące, polecane dla osób w czasie rekonwalescencji oraz chorób. Sprawią też dziecko -niejadek nabierze apetytu - zachęca Aleksandra Mały z Gierałcic koło Wołczyna, która na Festiwalu sprzedaje różne gatunki miodów.

W gastronomicznej alei można częstować się potrawami, które biorą udział w konkursie Festiwalu opolskich Smaków: - Pięciu restauratorów oraz pieć gospodyń prezentuje swoje potrawy licząc, że przypadną one do gustu Opolan, i na nie zagłosują.

- Częstowaliśmy żurkiem, zeszło go ponad 50 litrów - mówi Daria Jadasz z restauracji Del Villaggio - Na niedzielę przyszkujemy jeszcze więcej tej zupy.

- Główna atrakcją niedzieli będzie pokaz pieczenia kołocza śląskiego: - Na naszych ziemiach to ciasto z ogromnymi tradycjami, receptury na kołocz mają po 30 lat. Ciasto to towarzyszyło Ślązakowi w najważniejszych momentach jego życia, poczynając od urodzin, poprzez ślub i wesele, aż po schyłek życia - mówi Beniamin Godyla, prezes konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego.

Pokaz pieczenia zacznie się w niedzielę około godz. 14.30. Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego - około godz. 18.30.

Konkursowe dania prezentujemy na naszej stronie internetowej. Głosowanie trwa do godziny 16.00 w niedzielę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska