Można było już zobaczyć przygotowanie na gigantycznej patelni gulaszu staropolskiego w wykonaniu finalisty MasterChef Mariusza Szweda, obejrzeć spektakl „Wszystkie Stworzenia, czyli jak włochatym bywa źle”, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i spróbować tradycyjnego chleba pieczonego w zabytkowym piecu. Podsumowano też XVII edycję Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo „Smaki regionów”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Miło spędzają czas miłośnicy muzyki folkowej, która rozbrzmiewa na Trzmielowsku w różnych odsłonach: irlandzkiej, bałkańskiej i folk-metalowej.
Do godz. 18 (z przerwami) odbywają się "Spotkania z dzikimi mieszkańcami lasu" – spotkania edukacyjne z podopiecznymi Fundacji Św. Huberta. A „W wiejskiej zagrodzie” trwają pokazy i prezentacje rzemiosła i rękodzieła: kucie wyrobów z żelaza, wyrób naczyń glinianych na kole garncarskim, przędzenie na kołowrotku, wykonywanie łyżek z drewna, zdobienia pierników, wykonywania wianków i inne. Można też zobaczyć pokaz ważenia piwa realizowany przez Marcina Oparskiego, opolskiego blogera, znawcę piw i członka Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?