Taką listę prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- To kolejny nasz produkt na tej liście, drugim jest masło ekstra - mówi Wilhelm Beker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. - Musieliśmy udowodnić, że nasze produkty są wytwarzane tradycyjnymi sposobami według starych receptur.
Oleska mleczarnia sprzedaje miesięcznie 30 ton masła i 17 ton twarogu.
Spośród specjałów wytwarzanych w powiecie oleskim na liście produktów tradycyjnych są także: chleb mleczny praszkowski, kapusta kiszona z Bobrowy oraz miody rudnickie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?