4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków lepiej nie próbuj. Mogą być śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

Proces Psycho Fans. Zapadł wyrok w sprawie Maślaka. Miał zlecić zabójstwo prokuratora

Proces Psycho Fans. Zapadł wyrok w sprawie Maślaka. Miał zlecić zabójstwo prokuratora

Pogrzeb wybitnej socjolog. Odczytano list prezydenta RP

NOWE
Pogrzeb wybitnej socjolog. Odczytano list prezydenta RP

Polecamy

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie

Piąty start Huberta Hurkacza w Madrycie. Polak poprawi najlepsze osiągnięcie?

Piąty start Huberta Hurkacza w Madrycie. Polak poprawi najlepsze osiągnięcie?

Zagrożeni hałasem w szkole. Wrzawa sięga niemal 100 decybeli!

Zagrożeni hałasem w szkole. Wrzawa sięga niemal 100 decybeli!