Tydzień dobrego chleba w ZSZ nr 4

Archiwum szkoły
Joachim Hajduk miele ziarna  na tradycyjnych żarnach.
Joachim Hajduk miele ziarna na tradycyjnych żarnach. Archiwum szkoły
Celem ogólnopolskiej kampanii jest popularyzacja tradycyjnie wypiekanego chleba na zakwasie oraz promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.
Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.

Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.

ZSZ nr 4 współpracuje przy organizacji "Tygodnia dobrego chleba" z Agencją Rynku Rolnego. W tym roku 15 uczniów Technikum Technologii Żywności odwiedziło Demonstracyjne Gospodarstwo Ekologiczne "Ekostyl" w Biadaczu.

Tam młodzi adepci sztuki kulinarnej poznali historię wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie. Na teorii się nie skończyło. W części warsztatowej szlifowali - dosłownie, bo mieląc ziarna różnych zbóż na tradycyjnych żarnach - umiejętności nabyte w szkole i te świeżo poznane na wykładzie właścicieli farmy. Najwięcej radości mieli jednak smakując pierwszy w życiu własnoręcznie upieczony chleb.

W piramidzie żywieniowej produkty zbożowe są najważniejszym składnikiem diety. Taki wzorzec żywieniowy powinien być wcielany w życie .

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska