
Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.
ZSZ nr 4 współpracuje przy organizacji "Tygodnia dobrego chleba" z Agencją Rynku Rolnego. W tym roku 15 uczniów Technikum Technologii Żywności odwiedziło Demonstracyjne Gospodarstwo Ekologiczne "Ekostyl" w Biadaczu.
Tam młodzi adepci sztuki kulinarnej poznali historię wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie. Na teorii się nie skończyło. W części warsztatowej szlifowali - dosłownie, bo mieląc ziarna różnych zbóż na tradycyjnych żarnach - umiejętności nabyte w szkole i te świeżo poznane na wykładzie właścicieli farmy. Najwięcej radości mieli jednak smakując pierwszy w życiu własnoręcznie upieczony chleb.
W piramidzie żywieniowej produkty zbożowe są najważniejszym składnikiem diety. Taki wzorzec żywieniowy powinien być wcielany w życie .
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?