Uczniowie z Kluczborka uczą się kuchni portugalskiej

horeca.fnm.pl
Kurs w Portugalii.
Kurs w Portugalii. horeca.fnm.pl
Barbara Kędzia po szkoleniu u najlepszych kucharzy w Europie uczy w Kluczborku kuchni rodem z Lizbony i Porto.

Barbara Kędzia jest nauczycielką przedmiotów zawodowych w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego.

Kilka miesięcy temu wzięła udział w szkoleniu w ramach Europejskiego Programu Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Jest to branża właścicieli i zarządców hoteli, restauracji i kawiarni.

Barbara Kędzia uczy teraz przyszłych cukierników, kucharzy, piekarzy i rzeźników-wędliniarzy.

- Zapoznanie uczniów z kuchnią regionalną i kuchnią światową jest jednym z elementów nauczania - mówi Barbara Kędzia. - Dwutygodniowy pobyt w Portugalii pozwolił mi poznać tamtejszą sztukę kulinarną od kuchni, dosłownie i w przenośni.

- Kuchnia portugalska jest bardzo urozmaicona - dodaje Barbara Kędzia. - Portugalia dawniej miała wiele kolonii, skąd sprowadzała egzotyczne surowcowe i przyprawy, stąd właśnie ta kuchenna różnorodność.
Podstawą kuchni portugalskiej są solone i suszone na słońcu dorsze, z których przygotowuje się tradycyjne bacalhau.

Inne tradycyjne potrawy to: caldo verde - mielona zupa przygotowywana z krojonej włoskiej kapusty, oraz arroz doze - ryżowy pudding z cynamonem.

Przygotowania tych potraw uczy się teraz młodzież z Kluczborka.

Koszt kursu w Portugalii pokryła dotacja z Unii Europejskiej. Program był finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska