Barbara Kędzia jest nauczycielką przedmiotów zawodowych w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego.
Kilka miesięcy temu wzięła udział w szkoleniu w ramach Europejskiego Programu Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Jest to branża właścicieli i zarządców hoteli, restauracji i kawiarni.
Barbara Kędzia uczy teraz przyszłych cukierników, kucharzy, piekarzy i rzeźników-wędliniarzy.
- Zapoznanie uczniów z kuchnią regionalną i kuchnią światową jest jednym z elementów nauczania - mówi Barbara Kędzia. - Dwutygodniowy pobyt w Portugalii pozwolił mi poznać tamtejszą sztukę kulinarną od kuchni, dosłownie i w przenośni.
- Kuchnia portugalska jest bardzo urozmaicona - dodaje Barbara Kędzia. - Portugalia dawniej miała wiele kolonii, skąd sprowadzała egzotyczne surowcowe i przyprawy, stąd właśnie ta kuchenna różnorodność.
Podstawą kuchni portugalskiej są solone i suszone na słońcu dorsze, z których przygotowuje się tradycyjne bacalhau.
Inne tradycyjne potrawy to: caldo verde - mielona zupa przygotowywana z krojonej włoskiej kapusty, oraz arroz doze - ryżowy pudding z cynamonem.
Przygotowania tych potraw uczy się teraz młodzież z Kluczborka.
Koszt kursu w Portugalii pokryła dotacja z Unii Europejskiej. Program był finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?