Tegoroczna edycja koncentrowała się na innowacyjnych rozwiązaniach i specjalistycznych metodach uprawiania tej należącej do zbóż rośliny. Podkreślając i promując rozmaite kierunki zwiększenia bioróżnorodności jej uprawy, nawiązywała w ten sposób do aktualnych trendów ekologicznych obecnych we współczesnym rolnictwie.
Przyszli rolnicy wysłuchali m.in. wykładu na temat ,,Niebezpiecznych chorób w uprawie kukurydzy i możliwości ich ograniczania” - wygłoszonego przez prof. dr. hab. Marka Korbasa. Inny prelegent - dr hab. Paweł Bereś - opowiedział z kolei o ,,Rozpoznawaniu, zapobieganiu i zwalczaniu szkodników kukurydzy
z uwzględnieniem integrowanej ochrony roślin”.
Po części teoretycznej, na poletkach doświadczalnych, była możliwość zapoznania się z kolekcją najnowszych odmian kukurydzy uzyskanych przez liczne firmy specjalizujące się w produkcji materiału siewnego.
Przedstawiciele producentów zaprezentowali także innowacyjne programy nawożenia i ochrony roślin, a także chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami i fachowymi wskazówkami dotyczącymi uprawy rośliny, która była bohaterką tej imprezy.
Udział uczniów w tym cyklicznym, odbywającym się w warunkach polowych, wydarzeniu był okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu uprawy kukurydzy w warunkach praktycznych, poza murami szkoły, co jest szczególnie ważnym i cennym doświadczeniem po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?