Uczniowie ZSZ nr 4 praktykę zdobywają w najlepszych hotelach i przedsiębiorstwach

Natalia Popczyk
Natalia Popczyk
Staże wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rynku. Sprawdzają kwalifikacje zawodowe uczniów w realnych warunkach pracy.
Staże wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rynku. Sprawdzają kwalifikacje zawodowe uczniów w realnych warunkach pracy. ZSZ 4
Uczniowie ZSZ nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego na staże zawodowe wyjeżdżają do Zakopanego, Świnoujścia, Wrocławia i Brzegu.

Miesięczne staże zawodowe w prestiżowych hotelach Nosalowy Dwór w Zakopanem czy Platan Hotel w Świnoujściu,
w Przedsiębiorstwie Wyrobów Cukierniczych „Odra” w Brzegu, w porcie lotniczym we Wrocławiu czy też w firmie Weegree w Opolu proponuje swoim uczniom ZSZ nr 4. Wszystko dzięki udziałowi w projekcie dotyczącym szkolnictwa zawodowego.

- Praktyczna nauka zawodu, zdobywanie kwalifikacji i umiejętności jest coraz bardziej istotne na rynku pracy. Staże dla uczniów wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom. Sprawdzają one kwalifikacje zawodowe uczniów w prawdziwych warunkach pracy – mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4. - Z opinii pracodawców wynika, że nasi uczniowie świetnie radzą sobie w tych warunkach. A to potwierdza, że nasza szkoła bardzo dobrze przygotowuje uczniów do przyszłej pracy zawodowej.

Pierwsza grupa uczniów już wróciła do szkoły. Wśród nich jest Dominika Sokólska, która cztery tygodnie spędziła w hotelu Nosalowy Dwór w Zakopanem.

- Zdobyłam tam wiele umiejętności, które na pewno przydadzą mi się w przyszłej pracy hotelarza. Nasi opiekunowie i pracodawcy mieli wobec nas bardzo wysokie oczekiwania, ale jednocześnie dbali o to, abyśmy jak najwięcej się nauczyli. Przekazali nam wiele praktycznych rozwiązań różnych problemów, na jakie w zawodzie hotelarza możemy się natknąć – mówi Dominika. Po trzydniowym kursie BHP uczniowie zostali skierowani na stanowiska pracy. Najpierw uczyli się zawodu, a później sami pracowali siedem godzin dziennie na dwie zmiany.

- Hotel Nosalowy Dwór jest dużym resortem, ma dwie restauracje, w których pracowaliśmy. Poznaliśmy też tajniki pracy na zapleczu restauracji, w rezydencji hotelowej, a także w tzw. „lobby barze”. Gości było dużo, w najbardziej obłożonych dniach nawet czterystu w każdej restauracji. Trzeba się było nieźle uwijać z pracą – opowiada Gabriela Dębska, uczennica trzeciej klasy hotelarskiej.

Z certyfikatem w ręku

Wszystkie te doświadczenia są udokumentowane i w przyszłości wzbogacą zawodowy życiorys uczniów oraz pomogą im lepiej odnaleźć się na rynku pracy.

Staże dają możliwość uzyskania dodatkowych kompetencji zawodowych, ale są też dobrym sposobem na spędzenie czasu w atrakcyjnym miejscu. Zawiązują się przyjaźnie, w czasie wolnym można korzystać z uroków okolicy.
Korzyści wynikających z odbycia stażu jest wiele.

– Warto podkreślić, że uczniowie przystępujący do projektu sami mogą wskazać swoje wymarzone miejsce, w którym chcieliby odbyć staż. Otrzymują stypendium stażowe, a po zakończeniu stażu certyfikat, który w przyszłości może ułatwić rozpoczęcie kariery zawodowej – mówi Violetta Polak, wicedyrektor szkoły, odpowiedzialna między innymi za kształcenie zawodowe.
W bieżącym roku szkolnym staże odbędą uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, technik handlowiec oraz technik technologii żywienia.

od 7 lat
Wideo

echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska