Uczulenia. Na co powinniśmy uważać?

fot. sxc
Przyprawy często mogą powodować alergię.
Przyprawy często mogą powodować alergię. fot. sxc
Oprócz znanych alergenów możemy mieć też do czynienia z nietypowymi uczulaczami. Należą do nich np. soczki i przyprawy.

Chodzi o soczki sprzedawane w tekturowych pudełkach, które zawierają dużo konserwantów.

- U dzieci, które je stale piją, obserwujemy objawy atopowego zapalenia skóry
- mówi Barbara Żurek, alergolog z opolskiej przychodni "Allergovita". - Pojawiają się u nich zmiany wokół ust w postaci wyprysków lub rozsiewają się one po całym ciele.

Dramatyczny przebieg miał atak alergii u dwulatka, który zjadł orzechowe chrupki z kukurydzy. Chłopczyk dostał po nich silnych duszności. Dobrze, że zdarzyło się to... w poczekalni przychodni alergologicznej, gdzie towarzyszył starszemu bratu na badaniach.

- Najgorzej jest z pacjentami uczulonymi na przyprawy - twierdzi Krystyna Kosowska, alergolog z Głubczyc. - Dysponujemy wprawdzie testem na mieszaninę przypraw, ale jak rozpoznać na przykład w restauracji, do jakiej potrawy co dokładnie dodano oraz w jakiej ilości. Kiedyś mieliśmy sól, pieprz i ewentualnie paprykę, a teraz dostęp do przypraw jest ogromny. Wiemy, że dość często uczula curry, ale to w niczym alergikom nie pomaga.
Muszą oni wszędzie uważać - w stołówce, na przyjęciu u znajomych. Ale i tak zawsze może ich coś zaskoczyć. Alergenem bywa nawet niewinna marchewka.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

h
heloł!
Alergolog z Głubczyc dużo o alergii na przyprawy nie wie. Oto jak to działa:

Alergia na przyprawy (jak jest jedno to może być reszta, mają "wspólny mianownik"):
musztarda,kolendra, kminek, koper, papryka, szafran (krokus), i rzadziej: cebula, czosnek, szczypiorek.
Pylki: brzoza, bylica

Alergia lateksowo-żywieniowa (jak jest jedno, to może być reszta, mają "wspólny mianownik"):
banan, mango, kiwi, kasztan, papryka, seler, jabłko, marchew, wiśnia, kokos, truskawka, awokado, LATEX

Np. ja wiem, że mam na paprykę. Testowałem się na lateks i wiem, że nie mam. Czyli mam "zestaw" alergia na przyprawy powyżej, tj.:
musztarda,kolendra, kminek, koper, papryka, szafran (krokus), i rzadziej: cebula, czosnek, szczypiorek.
Pylki: brzoza, bylica

wystarczyło mi, że wiedziałem że mam też na kminek, pieprz, żeby wiedzieć ze pewnie całą reszte też mam.

Ominąc prosto: jeść tylko gotowane, tylko w domu. Co ważne inne przyprawy, które nie są w grupie powyżej powinny być ok. Np. bialy pieprz nie powinien (ale moze) uczulac nawet przy alergii na przyprawy.
Dodaj ogłoszenie