Uczulenia. Na co powinniśmy uważać?

fot. sxc
Przyprawy często mogą powodować alergię.
Przyprawy często mogą powodować alergię. fot. sxc
Oprócz znanych alergenów możemy mieć też do czynienia z nietypowymi uczulaczami. Należą do nich np. soczki i przyprawy.

Chodzi o soczki sprzedawane w tekturowych pudełkach, które zawierają dużo konserwantów.

- U dzieci, które je stale piją, obserwujemy objawy atopowego zapalenia skóry
- mówi Barbara Żurek, alergolog z opolskiej przychodni "Allergovita". - Pojawiają się u nich zmiany wokół ust w postaci wyprysków lub rozsiewają się one po całym ciele.

Dramatyczny przebieg miał atak alergii u dwulatka, który zjadł orzechowe chrupki z kukurydzy. Chłopczyk dostał po nich silnych duszności. Dobrze, że zdarzyło się to... w poczekalni przychodni alergologicznej, gdzie towarzyszył starszemu bratu na badaniach.

- Najgorzej jest z pacjentami uczulonymi na przyprawy - twierdzi Krystyna Kosowska, alergolog z Głubczyc. - Dysponujemy wprawdzie testem na mieszaninę przypraw, ale jak rozpoznać na przykład w restauracji, do jakiej potrawy co dokładnie dodano oraz w jakiej ilości. Kiedyś mieliśmy sól, pieprz i ewentualnie paprykę, a teraz dostęp do przypraw jest ogromny. Wiemy, że dość często uczula curry, ale to w niczym alergikom nie pomaga.
Muszą oni wszędzie uważać - w stołówce, na przyjęciu u znajomych. Ale i tak zawsze może ich coś zaskoczyć. Alergenem bywa nawet niewinna marchewka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska