Od dzisiaj do czwartku w programie "Ugotowani" TVN-u można oglądać gotowanie Opolan. Odcinki emitowane są o godzinie 20.50. Na dokładkę "Ugotowanych" telewizja zaprasza w niedzielę, 5 października, o godzinie 17.00.
W środę w telewizji TVN zobaczymy wielkie gotowanie u kasztelana grodu Andrzeja Kościuka.
Replika średniowiecznego grodu rycerskiego usytuowana jest nad 42-hektarowym zalewem Brzózki, który stanowi naturalną fosę dla warowni. W tym roku nasz gród rycerski nominowany był do nagrody "7 Nowych Cudów Polski".
- Niebawem nasz gród można będzie oglądać w popularnym programie w TVN, na razie nie mogę zdradzać szczegółów - mówi Andrzej Kościuk, kasztelan grodu. - Wkrótce ruszamy też z rozbudową grodu.
- Byczyna stawia na turystykę, a gród rycerski jest ogromnym magnesem dla turystów - uważa Ryszard Grüner, burmistrz Byczyny.
W grodzie turyści mogą strzelać z łuku, rzucać włócznią i toporem, a nawet obejrzeć salę tortur.
Dwa razy do roku odbywają się tu Międzynarodowe Turnieje Rycerskie, w których uczestniczą wojowie z Polski, ale także z krajów Europy Środkowej.
Odwiedzający gród mogą skosztować staropolskiego jadła oraz wziąć udział w warsztatach rzemiosł dawnych i zgłębić tajniki ówczesnych popularnych w czasach średniowiecza fachów czy zawodów. Gród rycerski ma na swoim koncie już wiele nagród wojewódzkich i ogólnopolskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?