Leksykon stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu.
Celem tej interdyscyplinarnej pracy jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą Śląska. W leksykonie zarchiwizowano nie tylko słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, ale także to mniej znane – odchodzące dziś do językowego lamusa.
Leksykon jest pierwszym tak obszernym i wieloaspektowo opracowanym zbiorem śląskiej leksyki kulinarnej i kulinariów regionu. Do tej pory nie było tego typu pracy na polskim rynku wydawniczym.
Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć potraw. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego.
Publikacja jest adresowana zarówno do badaczy różnych dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, jak i do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?