Urodzić bez wad

Redakcja
Jeśli kobieta chce mieć zdrowe potomstwo, musi zażywać kwas foliowy. Jego brak w organizmie ciężarnej powoduje, że w Polsce każdego roku rodzi się 1200 dzieci z wadami tzw. cewy nerwowej.

U połowy z nich występuje wodogłowie, a u pozostałych - roz-szczep kręgosłupa, bezmózgowie lub przepuklina mózgowa i rdzeniowa. Wady te powstają na przełomie 3. i 4. tygodnia rozwoju zarodka człowieka, a ich przyczyną jest niezamknięcie się cewy. Większość tych dzieci natychmiast umiera, a pozostałe przeżywają do roku lub tylko nieco dłużej. Największe szanse na przeżycie mają noworodki ze stwierdzoną przepukliną rdzeniową, ale muszą być poddane odpowiedniemu leczeniu - w tym operacji.

Brzmi to bardzo dramatycznie, ale wcale nie musi do takich sytuacji dojść, jeśli się to przyszłej matce odpowiednio wcześnie uświadomi.
- Przed wadami cewy nerwowej chroni kwas foliowy, który kobieta planująca potomstwo powinna zacząć zażywać - w dawce 0,4 miligrama na dobę - już na miesiąc lub dwa przed planowanym zajściem w ciążę - mówi dr Krystian Powolny, specjalista ginekolog z Wojewódzkiego Szpitala Ginekologiczno-Położniczego w Opolu. - A następnie musi to robić jeszcze w pierwszych trzech miesiącach ciąży, kiedy rozwija się mózg i rdzeń kręgowy, następuje tworzenie się narządów u dziecka i zaczyna ich rozwój. Kwas foliowy ma zapobiec ryzyku powstania wad.

Kwas foliowy jest niezbędny dla życia, należy do witamin z grupy B, ale organizm go nie wytwarza, stąd cały problem. Występuje w pewnych produktach spożywczych, jednak jest to związek bardzo wrażliwy. Niszczy go m.in. palenie papierosów, stosowanie antykoncepcji oraz obróbka, konserwowanie i przechowywanie żywności. Z tych powodów przeciętna Polka nie przyjmuje nawet połowy zalecanej dziennej dawki tego kwasu.Gdzie go znajdziemy
- w tabletkach zawierających wyłącznie kwas foliowy lub preparatach multiwitaminowych, w skład których wchodzi odpowiednia dawka tej witaminy
- w owocach i warzywach takich jak: kapusta, sałata, brokuły, fasolka, szpinak, brukselka, kalafior, groch (a także w szparagach) oraz pomarańczach i soku pomarańczowym
- w płatkach śniadaniowych (należy takie wybierać w sklepie), które są wzbogacone kwasem foliowym
- w piwie, które jest dobrym źródłem folianów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska