Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. W wielu polskich domach rozpoczyna się od niej wieczerzę. Jeśli nie dysponujemy grzybami leśnymi, możemy użyć pieczarek, ale tradycyjne uszka na święta powinny być z borowikami lub podgrzybkami.
PRZEPIS NA USZKA DO BARSZCZU CZERWONEGO NA WIGILIĘ
Z podanych niżej składników wyjdzie nam około 45-50 uszek. Uszka wigilijne powinny być bardzo małe, wielkości połowy tradycyjnego pieroga albo nawet mniejsze. Jak je zrobić?
Składniki na farsz do uszek
- 40 g suszonych podgrzybków lub borowików
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- łyżka masła lub margaryny mlecznej
- sól i pieprz
Składniki na ciasto do uszek
- 1,5 szklanki mąki pszennej pierogowej
- 1 żółtko
- sól (szczypta)
- 1 niepełna szklanka przegotowanej gorącej wody
Uszka do barszczu czerwonego - przygotowanie
Uszka wigilijne najlepiej zacząć przygotowywać od farszu. Po wymieszaniu odstawiamy go na chwilę, a smaki się przenikną. Wówczas zacznijmy przygotowywać ciasto.
Farsz do uszek - jak przygotować
- Grzyby należy wypłukać, zalać niewielką ilością wody (ok. szklanki), a następnie gotować przez pół godziny. Ważne: ogień musi być mały, grzyby nie powinny "bulgotać".
- Po ugotowaniu grzyby przecedzić. Wywar, w którym się gotowały, można dodać do barszczu, który ubogaci jego smak.
- Gdy grzyby wystygną, należy je zmielić w maszynce do mięsa. Wybierzmy co najmniej średnie oczka, by nie powstała papka. Powinny być wyczuwalne kawałeczki grzybów.
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Zaraz gdy sie zeszkli, dorzucamy do niej grzyby, solimy i pieprzymy do smaku.
- Podsmażamy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.
Ciasto do uszek - jak przygotować
- Mąkę przesiać do dużej miski, doprawić solą, dodać żółtko
- Stopniowo dolewać gorącą wodę. Na początku mieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręką.
- Konsystencja ciasta powinna być miękka, ale sprężysta, nie powinno się kleić.
Przepis na uszka - jak lepić
- Po wyrobieniu podzielić ciasto na dwie porcje, jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (około 2-3 mm grubości)
- Wycinać z ciasta okręgi o średnicy 5 cm, najlepiej użyć do tego literatki
- Na środek każdego placka kładziemy niewielką ilość farszu (płaska łyżeczka), zlepiamy jak pieroga, a następnie zlepiamy ze sobą oba końce pieroga. W środku powinna zostać dziurka.
- Po skończeniu robimy to samo z drugą połową ciasta.
- Uszka wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie dwie minuty, wyciągamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe uszka z grzybami przekładamy do miski, lekko polewamy rozpuszczonym masłem lub margaryną, by się nie kleiły i potrząsamy miską. Możemy je podawać od razu na stół albo popakować i zamrozić. Smacznego!
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2020
Lepienie uszek filetowanie karpia. Jak z daniami wigilijnymi radzi sobie Piotr Kucharski?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?