2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Zima 2021/2022 w Polsce na najpiękniejszych zdjęciach internautów

Zima 2021/2022 w Polsce na najpiękniejszych zdjęciach internautów

TOP 10 najpopularniejszych miast dla smakoszy na świecie. Tu dobrze zjemy

TOP 10 najpopularniejszych miast dla smakoszy na świecie. Tu dobrze zjemy

Polecamy

Kuracja Siemionowej oczyszcza z toksyn, odchudza i wspomaga odporność

Kuracja Siemionowej oczyszcza z toksyn, odchudza i wspomaga odporność

Ekspert: Pandemia zastopowała, a nawet cofnęła rozwój branży

Ekspert: Pandemia zastopowała, a nawet cofnęła rozwój branży

Gry Dark Souls umożliwiają atak na komputery osobiste – twórcy wyłączyli serwery

Gry Dark Souls umożliwiają atak na komputery osobiste – twórcy wyłączyli serwery

Dodaj ogłoszenie