2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Polecamy

Kosiarka, kosa czy podkaszarka? Sprawdź, co się przyda w twoim ogrodzie

Kosiarka, kosa czy podkaszarka? Sprawdź, co się przyda w twoim ogrodzie

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki