Uwielbiasz kawę? Zobacz 11 pomysłów na małą czarną. Te napoje dodadzą energii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 11 przepisów na jej przygotowanie. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 11 przepisów na jej przygotowanie. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką. Marek Zakrzewski/archiwum PolskaPress/Głos Wielkopolski
Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy. Może to być mała czarna parzona w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą jednej z metod alternatywnych. Każda kawa będzie cieszyła smakiem, gdy do danej metody parzenia użyjemy odpowiedniego ziarna. Podpowiadamy, jak zrobić kawę po wietnamsku, mrożoną frappé, czy hit TikToka - pumpkin spice latte. Wypróbuj te przepisy.

Spis treści

Kawa - skąd pochodzi?

Kawa pochodzi z Etiopii, owoce kawowca były tam wykorzystywane już w I tysiącleciu p.n.e. Co ciekawe, spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Do Europy kawa dotarła w XVI w., a jako pierwszy opisał ją prawdopodobnie niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf.

„Bardzo dobry napój zwany przez nich „Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe - pisał w swoim dzienniku z podróży po Bliskim Wschodzie. - Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły, jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków”.

Zobacz także: Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Po więcej inspiracji do przygotowania kawy zapraszamy do naszej galerii. Kliknij w przycisk:

Kawa przez dłuższy czas uważana była za napój dla elit. Traktowano ją nawet jako rodzaj waluty. Istnieje wiele legend dotyczących pobudzających właściwości owoców kawy. Najpopularniejsza z nich dotyczyła kozy, która miała radośnie wierzgać po skonsumowaniu liści i owoców kawy wprost z krzaka. Z pewnością możemy być wdzięczni, że dzięki temu rezolutnemu zwierzęciu raczymy się dziś filiżanką ulubionego napoju.

Poranna kawa - wypalenie ziarna

Często podkreśla się, że podstawą dobrej kawy jest wybór odpowiedniego ziarna. Głównie chodzi o stopień wypalenia. W palarniach kawy można wybierać spośród trzech rodzajów palenia:

  • jasnego - palenie przygotowywane jest z myślą o kawach zaparzanych metodą przelewową typu drip;
  • średniego - można wyczuć delikatną gorycz, ale nadal nie jest przyćmiony naturalny smak produktu. Można ją przygotować używając kawiarki;
  • ciemnego - najczęściej wykorzystuje się je do espresso.

Jeżeli macie ochotę poeksperymentować z dodatkami, to warto sięgnąć po kawy ze średniego i ciemnego palenia.

Zobacz też: Jak zrobić gorącą czekoladę?

Pochodzenie kawy a smak

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na smak, jest miejsce uprawy i pochodzenie kawy. Ta z Brazylii smakuje orzechami i czekoladą, ta z Etiopii łączy nuty owoców i kwiatów. W zależności, czy potrzeba mocnych doznań, czy delikatnego orzeźwienia, można wybrać dla siebie odpowiedni smak.

Zapytaliśmy Pawła Trzcińskiego, baristę, współwłaściciela jednej z warszawskich kawiarni, jakie kawy z mlekiem cieszą się u nich największą popularnością.

- W zasadzie nadal najbardziej popularną kawą z mlekiem jest latte, ale od dobrych kilku lat zmieniły się nawyki konsumentów i coraz częściej zamieniają oni latte na te o większym odczuciu smaku kawy, czyli cappuccino, flat white lub zupełnie czarną.

A jaką kawę on sam poleca jako barista?

- Kiedyś bardziej polecałem kawy czarne, żeby ludzi zbliżyć do kawy w czystej jej postaci, bez dodatków. Dzisiaj edukuję innych o kawie, ale szanuję preferencje gości w lokalu i staram się im pomóc w znalezieniu takiej kawy, jakiej w danym momencie oczekują - mówi Trzciński.

Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 11 przepisów na jej przygotowanie. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.

Uwielbiasz kawę? Zobacz 11 pomysłów na małą czarną. Te napoj...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Ceramic Blade

Ceramic Blade Maszynka Do Sushi

124,00 zł29,00 zł-77%
miejsce #2

Pasabahce

Pasabahce Pudełko Śniadaniowe Szkło 26,4X11,8X26,4Cm

106,00 zł50,99 zł-52%
miejsce #3

Berlinger Haus

Berlinger Haus Przyprawnik Zestaw Do Przypraw (Bh1999)

180,30 zł109,00 zł-40%
miejsce #5

Mason Cash

Mason Cash Pojemnik Na Miód

119,00 zł99,00 zł-17%
miejsce #7

Gefu

Gefu Manolo Dziadek Do Orzechów (G13490)

159,00 zł143,10 zł-10%
miejsce #8

Blanco

Blanco Deska Drewniana Orzech 425x240 (231703)

663,27 zł613,53 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Uwielbiasz kawę? Zobacz 11 pomysłów na małą czarną. Te napoje dodadzą energii - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Najlepsza jest ziarnista czerwona segafredo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie