Uczestnicy musieli najpierw przygotować receptury dań z wykorzystaniem dziczyzny, a także grzybów, ziół czy owoców leśnych. We wtorek ich zadaniem będzie wykonanie trzech porcji opracowanych dań w 90 minut.
Młodzi kucharze muszą się pilnować, bowiem waga jednej porcji nie może być wyższa, jak 300 gramów. Jeśli ten warunek nie będzie spełniony, danemu zespołowi będą naliczone punkty karne.
Jurorzy będą oczywiście oceniali smak dań, ale pod uwagę będą brane również inne czynniki. Wśród nich są: przygotowanie i czystość na stanowisku pracy, sposób wykonywania pracy (zorganizowanie uczestników, gospodarowanie czasem oraz profesjonalizm pracy), kreatywność,wykorzystane techniki kulinarne, a także sposób podania i dekoracji czy dobór zastawy stołowej do serwowanego dania.
Nagrody będą przyznane trzem najlepszym daniom. Otrzymają je zarówno młodzi kucharze, jak i szkoły, które będą reprezentować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?