Mimo niesprzyjającej pogody do Kujakowic Górnych przyjechało mnóstwo gości, by zobaczyć, jak powstaje kołocz. - W dwa dni sprzedaliśmy prawie sto dwadzieścia blach ciasta - mówi Beniamin Godyla z Kujakowic, prezes Producentów Kołocza Śląskiego i pomysłodawca święta. - Koszt surowców w całości pokryli sponsorzy, a dochód przeznaczymy na potrzeby Caritasu parafii Kujakowice i opolskiego Domowego Hospicjum dla Dzieci.
W sobotę atrakcją była rywalizacja czteroosobowych reprezentacji gospodyń z Dobieszowic, Wierzchu, Chocianowic, Ucieszkowa, Nowego Browieńca i Żużeli.
Panie piekły na oczach publiczności po cztery blachy ciasta: z serem, makiem, jabłkami i posypką. W zgodnej opinii jury najlepsze ciasto udało się gospodyniom z Ucieszkowa w gminie Pawłowiczki, które zdobyły nagrodę Marszałka Województwa Opolskiego.
- Dobrze, że organizuje się takie imprezy - zachwala Maria Pohl z Wierzchu. - Młodzi są teraz wygodni, chcą wszystko kupić. Niech się przekonają, że wcale nie tak trudno upiec smaczne ciasto!
Przepis na kołocz
Według Ursuli Trinczek, prezesa Związku Śląskich Kobiet Wiejskich - ciasto: 1 kg mąki, 200 g masła, 2 łyżki smalcu, 200 g cukru, 2 jaja, 6 dkg drożdży, 0,4 l mleka; posypka: 500 g masła, 1 kg mąki, 500 g cukru, łyżeczka soli; masa serowa: 1 kg sera, 3 jajka, budyń waniliowy, cukier do smaku. Składniki ciasta zalać zaczynionymi w mleku drożdżami. Wyrabiać, aż zacznie się odrywać od miski. Uformować spód, gdy wyrośnie, pokryć masą serową i układanymi w rzędy kawałkami posypki. Piec około 60 min. Do masy serowej można dodać olejku cytrynowego, jednak najważniejszy jest maślany aromat ciasta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?