W opolskim Zespole Szkół Zawodowych nr 4 dobrze wiedzą, że ludzie coraz większą wagę przywiązują do zdrowego stylu życia. Kształcąc kolejne pokolenia szefów kuchni, dbają więc o ten aspekt nauki. Służy temu wiele akcji edukacyjnych. i tradycyjnych działań szkoły. Niedawno uczniowie Publicznego Technikum nr 2 po raz kolejny zorganizowali ,,Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia“. Pachnące świeżym chlebem święto jest wydarzeniem zainicjowanym siedem lat temu przez Fundację „Dobre życie” z Warszawy.
- Chodzi o to, żeby nasze posiłki były nie tylko smaczne, ale również zbilansowane i zdrowe - wyjaśnia Alicja Świczewska-Koss, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. - Zdrowy, na zakwasie pieczony chleb, to dzisiaj rarytas. Nie wszyscy wiedzą, że taki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy.
Od kilku lat w Polsce spożycie chleba na zakwasie drastycznie spada.
- Stąd pomysł, by tę tendencję zatrzymać, przynajmniej na naszym opolskim podwórku. Tym bardziej, że nasi uczniowie, kształcący się w zawodach piekarz i technik żywienia, w przyszłości pracować będą na Opolszczyźnie - dodaje Katarzyna Piskorska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Od lat szkolną imprezę wspiera Piekarnia KURC z ulicy Strzeleckiej 45 w Opolu.
Szkoła co roku zaprasza do wspólnego pieczenia gimnazjalistów. Zorganizowano dla nich warsztaty, a w rolę mistrzów wcielili się uczniowie „Czwórki”. Uczyli ich wyrabiania i formowania wypieków.
Z kolei młodzi wielbiciele zdrowego żywienia po raz drugi stanęli w szranki szkolnego konkursu „Jeśli nie hamburger, to co?” zorganizowanego z inicjatywy nauczycielek przedmiotów gastronomicznych - Joanny Pater i Magdaleny Makos. Konkurs był z nagrodami, które sponsorowała Agencja Rynku Rolnego w Opolu.
Zadaniem 2-osobowych zespołów było sporządzenie receptury gastronomicznej na dowolny wyrób piekarski oraz zaplanowanie dodatku, który podkreśliłby jego walory. Smakowitościom nie było końca: rogaliki, bułeczki, razowe ciasteczka, chlebki z razowej mąki. Wszystko palce lizać. I miejsce zajęła Dorota Trzęsimiech i Kinga Rusin z klasy 3 b tg, II- Nikola Słonina i Martina Młotek z klasy 3 tż, a III- Patryk Buchta i Marcin Hasik z 3 btg.
- Wystarczy pomyśleć, zmienić nawyki i jeść zdrowo. To naprawdę nie jest trudne - podsumowuje Kinga, zwyciężczyni konkursu.
Również w V LO w Opolu duży nacisk kładą na profilaktykę i co roku organizują Tydzień Promocji Zdrowia. Tematem przewodnim tej edycji była marchewka i przez cały tydzień szkoła tętniła marchewkowym życiem. Sale lekcyjne przemieniły się w „marchewkowe pola”, a na korytarzach można było spotkać uczniów-marchewki.
Pieczę nad imprezą miała nauczycielka, Katarzyna Błażewska, a do pomocy zaangażowała uczniów, ich rodziców i znajomych - specjalistów z różnych dziedzin. Dzięki temu uczniowie Piątki mogli poćwiczyć fitness, zumbę i salsę oraz poznać coraz popularniejszą orientację sportową polegającą na przemieszczaniu się w terenie przy pomocy mapy. Wszyscy byli zgodni, że wszelkie formy ruchu są atrakcyjne i służą zdrowiu.
W szkole można było też skosztować zdrowych przysmaków i poznać tajniki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, a przy okazji rozprawić się ze stereotypami o szkodliwości takiego sposobu odżywiania się. Szczególnym zainteresowaniem i uznaniem ze strony młodzieży cieszyły zajęcia prowadzone przez ratowników medycznych. Każdy mógł nauczyć się udzielania pierwszej pomocy. Uczniowie poznali zasady działania prostych oraz specjalistycznych sprzętów medycznych.
- Dzięki temu pokazowi jesteśmy lepiej przygotowani do ratowania ludzkiego życia - mówią uczniowie. Zwieńczeniem całotygodniowej imprezy była wycieczka klas o profilu biologicznym do Wrocławia na wystawę „Body worlds & the cycle of life”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?