reklama

W opolskiej Budowlance i ZSZ nr 4 udowadniają, że opłaca się być dobrym kucharzem

Iwona Kłopocka
Iwona Kłopocka
Zaktualizowano 
Tak Marcin Bartosik i Damian Kucharzewski - „złoci kucharze” z Budowlanki przy Niemodlińskiej w Opolu - cieszyli się z wygranej w konkursie „Kuchnia Polska”. Zwyciężyli, przygotowując gołąbki z ziemniakami i czekoladowe awokado na deser. <br>
Tak Marcin Bartosik i Damian Kucharzewski - „złoci kucharze” z Budowlanki przy Niemodlińskiej w Opolu - cieszyli się z wygranej w konkursie „Kuchnia Polska”. Zwyciężyli, przygotowując gołąbki z ziemniakami i czekoladowe awokado na deser.
Budowlanka spełnia wszelkie marzenia o dobrym zawodzie. Tu można wykształcić się nawet na... kucharza. W ZSZ nr 4 w ramach innowacji pedagogicznej uczą foodpairingu, czyli sztuki łączenia smaków.

Od kilku lat zawód kucharza cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Liczne kulinarne kanały internetowe i telewizyjne pokazują nie tylko to, jak przygotować potrawy, ale też są dowodem na to, jak w zawrotnym tempie młodzi kucharze robią kariery. Także uczniowie opolskiej Budowlanki dostrzegają w tym zawodzie szansę na sukces - zawodowy i finansowy.

Do szczególnie mocno zmotywowanych należą uczniowie branżowej szkoły pierwszego stopnia, Marcin Bartosik i Damian Kucharzewski. W minionym roku szkolnym wzięli udział w konkursie “Kuchnia Polska”, który odbył się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Mechanicznych w Namysłowie i zdobyli pierwsze miejsce. Uczestnicy konkursu mieli do wykonania dwa zadania: przygotować dowolną potrawę nawiązującą do tradycji kuchni polskiej oraz zrobić deser na zimno. - Nasz zespół zaproponował gołąbki z ziemniakami oraz czekoladowe awokado. Sami byliśmy zadowoleni z naszego dzieła - mówi Marcin Bartosik.

Jury oceniało nie tylko potrawy, ale także organizację pracy, znajomość i umiejętność stosowania przepisów bhp, estetykę stanowiska pracy oraz estetykę przygotowanych potraw.

Chłopcy chcieliby w tym roku powtórzyć sukces. Na razie umiejętności szlifują w formie praktycznej nauki zawodu w znanych opolskich restauracjach, natomiast naukę teoretyczną realizują w ZSB w Opolu oraz na kursach kwalifikacyjnych.

Foodpairing w ZSZ nr 4

Kucharze z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 szukają nowych wrażeń kulinarnych, łamią bariery i konwencje, łącząc smaki i aromaty według zasad modnego w nowoczesnej gastronomii trendu foodpairing. Wszystko to za sprawą innowacji pedagogicznej, która została wprowadzona do programu nauczania w Szkole Branżowej I Stopnia nr 1.

- Foodpairing to sztuka łączenia smaków. Mówi się, że wszystkiego co jest w naszej kuchni już próbowaliśmy. Foodpairing łączy jednak te produkty w niecodzienne pary, co często przynosi zaskakujące efekty na naszych talerzach. Kto by pomyślał, żeby łączyć truskawki z kolendrą, ślimaki z burakiem, ogórek z fiołkami, łososia z lukrecją, czy czekoladę z kurczakiem? Jest w tym coś z gastronomii i coś ze sztuki - mówi Joanna Pater, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

W ZSZ nr 4 gastronomia to kierunek z wielkimi tradycjami. Szkoła stawia na nowoczesność, a jednocześnie nie zapomina o tradycji. Odbywają się w niej liczne spotkania kulinarne czy warsztaty, które promują regionalne produkty i potrawy. W minionym tygodniu np. odbyły się warsztaty „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”. Członkinie koła gotowały wspólnie z młodzieżą. Spotkanie było okazją do poznania tradycyjnej kuchni z różnych zakątków Opolszczyzny.

Uczniowie mogą też uczestniczyć w kursie tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie uczą się m.in. takich potraw jak: kaszanka w jabłku, gołąbki, pierogi, barszcz z uszkami oraz - oczywiście - tradycyjna śląska rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Z kolei carvingu, czyli rzeźbienia kształtów w owocach i warzywach uczą się na kursie pod opieką wielokrotnego mistrza Polski, absolwenta Czwórki, Piotra Wasika.

- W samym programie nauczania można także znaleźć ciekawe propozycje, jak stosowanie zasad zdrowego żywienia w praktyce, dokonywanie jakościowej oceny surowców i potraw, stosowanie odpowiednich technik przygotowania potraw, a także układanie menu, przygotowanie potraw dietetycznych i wegetariańskich, czy tworzenie własnych potraw i ozdabianie ich - mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor szkoły.

Absolwentów szkoły, którzy kształcili się w zawodzie kucharza można spotkać niemal w każdej opolskiej restauracji, czy kuchni hotelowej. Zatrudnienie znajdują także w innych miastach w Polsce - w ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach i domach wczasowych. Niektórzy pracują też na statkach dalekomorskich, promach czy w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem produktów i półproduktów spożywczych. Szkoła wskazuje kierunek, w którym pasjonaci gotowania mogą później podążać, osiągając sukcesy zawodowe.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

S
SNAILS GARDEN

Brawo! pozdrawiamy !

Ślimaki to teraz HIT!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3