Rodzina ze strony ojca wywodzi się z Nowego Targu, gdzie sukces odnieśli miejscowi przedsiębiorcy prowadzący lodziarnie, bazujące na tradycyjnej recepturze - opowiada Krzysztof Fąfrowicz, właściciel nowo powstałej wytwórni lodów w Dębskiej Kuźni. - Kiedy okazało się, że mamy dostęp do innej receptury pysznych lodów z tego rejonu, zdecydowaliśmy się z tego skorzystać.
W opolskim Rynku jego żona Monika właśnie uruchomiła pierwszą firmową lodziarnię, w której można spróbować kilkudziesięciu smaków, w tym firmowego Gustoria (na miodzie z imbirem).
Wcześniej właściciele lodowego biznesu przypatrywali się, jak prowadzi się taką działalność za granicą i w Polsce. Pan Krzysztof zdobył też certyfikat cukiernika, z branży lodziarskiej w Krakowie. - Bazujemy na naturalnych składnikach, bez konserwantów, które pozyskujemy od lokalnych dostawców - podkreśla Krzysztof Fąfrowicz.
Rodzina Fąfrowiczów biznes ma we krwi. Ojciec pana Krzysztofa po przyjeździe z Podhala na Opolszczyznę prowadził garbarnię, produkcję krasnali ogrodowych, dyskotekę i stację paliw.
Po śmierci ojca rodzeństwo przejęło działalność. - Jestem z siostrą współwłaścicielem stacji paliw. Gastronomia to nowa dla mnie i żony dziedzina, ale przygotowaliśmy się do tego. Chcemy sprzedawać nasze lody nie tylko w firmowym punkcie, ale i do hoteli i restauracji, a w przyszłość stworzyć franczyzową sieć lodziarni - zapowiada Krzysztof Fąfrowicz.
Czy przez to, że są zimne, lody faktycznie odchudzają? Fakty i mity o lodach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?