W Tłusty Czwartek w tej opolskiej piekarni sprzedadzą nawet 16 tysięcy pączków! Czy to najlepsze pączki w regionie?

Mateusz Majnusz
Mateusz Majnusz
Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan.
Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. Mateusz Majnusz
Tłusty Czwartek to dla wszystkich piekarni i cukierni jeden z najbardziej intensywnych dni w roku. W Wytwórni Pączków na Rynku w Opolu prace rozpoczęła się już w nocy. Dzisiaj ta opolska pączkarnia sprzeda aż 16 tysięcy pączków, co jest rekordem w skali naszego regionu.

Od rana w czwartek, 16 lutego, przed cukierniami na całej Opolszczyźnie ustawiają się kolejki. Ochoczo i na słodko zgodnie z tradycją świętujemy Tłusty Czwartek.

Pączkowe szaleństwo ogarnęło także Opole. Z marmoladą, bitą śmietaną, różą, kremem, adwokatem, budyniem, toffi, truskawkami, nutellą, lukrowane, pudrowane, polane czekoladą - do wyboru, do koloru. Dziś smakujemy i zajadamy się bez wyrzutów sumienia.

- Klienci najchętniej kupują pączki z różą. Niestety po godz. 10 już ich u nas zabrakło, ale na bieżąco je uzupełniamy i piec będziemy do późna – mówi Ania z „Wytwórni Pączków”.

Tego dnia jedna z najbardziej smacznych pączkarni w Opolu sprzeda nawet 16 tys. pączków.

- To jeden z najbardziej intensywnych dni w roku. Dziś nasza piekarnia otwarta była już od godziny 6 rano i już wtedy na opolskim rynku ustawiona była kolejka chętnych. Aby można było od tak wczesnych godzin sprzedawać pączki, do pracy trzeba było przyjść skoro świt – dodaje pracownik opolskiej paczkarni.

Tłusty Czwartek. Co to za święto?

Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan.

W ten sposób żegnano zimę i przygotowywano się na nadejście wiosny. Na ucztach serwowano pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też spotkano przekąskę będącą pierwszymi pączkami, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem, skwarkami lub słoniną.

W Polsce natomiast wytrawne pączki służyły jako zakąska do wódki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska