W Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu kultywują kulinarne tradycje

Redakcja
ZSZ 4
Wykopki, to również ziemniaki pieczone przy ognisku, u nas ogniska nie było, ale zapach pieczonego ziemniaka już tak – mówią z rozrzewnieniem uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.

- Z nami nie zgłodniejesz – zapewnia młodzież ucząca się gastronomii.

Uczniowie 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych kroili, piekli, mieszali aby zdążyć na długiej przerwie podać przekąskę z dipem czosnkowym. Korytarz szkoły wypełnił się uczniami i porcje szybko znikały.

A wszystko to dzięki nowej inicjatywie kadry gastronomicznej opolskiej Czwórki, która współorganizuje Wojewódzki Dzień Szefa Kuchni, zapraszając do współpracy wszystkie szkoły tej branży Opolszczyzny.

- Sięgając do historii warto pamiętać, że Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, który przypada 20. października został zainaugurowany w 2004 r. przez Billa Gallaghera. Zasadniczym celem, który towarzyszył ustaleniu tego dnia było szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie i to w szczególnie smakowity sposób, bo poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych. Nasze doświadczenia w przygotowywaniu najlepszych zawodowców są wieloletnie, lubimy się inspirować i dzielić z innymi, a już zdrowa rywalizacja nas uskrzydla – podkreśla z dumą Bożena Czapska – Czoch, dyrektor szkoły.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska