reklama

W ZSZ nr 4 w Opolu kształcą mistrzów carvingu

Iwona Kłopocka
Iwona Kłopocka
Daniel Bewko z pracami, które dały mu mistrzowski tytuł
Daniel Bewko z pracami, które dały mu mistrzowski tytuł
Daniel Bewko, tegoroczny absolwent ZSZ nr 4, został mistrzem Polski juniorów w carvingu. Tą pasją zaraził się już na początku nauki w szkole.

ZSZ nr 4 ma duże osiągnięcia w szkolenia mistrzów carvingu i nie ma w tym nic dziwnego, skoro zajęcia prowadzi Piotr Wasik - najbardziej utytułowany w Polsce zawodnik tej branży. Swoją pasją zaraził on między innymi Daniela Bewko, który od czterech lat rzeźbi w owocach i warzywach. W czerwcu został wicemistrzem Polski juniorów w carvingu, a przed kilkoma tygodniami do swojej kolekcji dołożył Puchar Polski juniorów.

Daniel to tegoroczny absolwent technikum gastronomicznego. Jego pasja do carvingu narodziła się już w chwili, gdy wybierał szkołę średnią.

- Zwiedzając klasy gastronomiczne podczas dni otwartych w ZSZ nr 4, zobaczyłem nauczyciela, który prezentował sztukę rzeźbienia w warzywach i owocach. Oczarowało mnie to od pierwszego wejrzenia. To był ten impuls, który rozwiał moje wątpliwości związane z wyborem szkoły. Po prostu poczułem, że to tutaj chcę rozwijać moją pasję do gotowania oraz nauczyć się sztuki rzeźbienia w owocach - opowiada Daniel.

- Później przyszedł czas na ciężką, mozolną pracę. - Początki były trudne, musiałem wyćwiczyć pewne nawyki. Zaczynałem od prostych cięć w jabłkach, rzodkiewkach, cebulach. Następnie były to kwiaty z kalarepy, buraków, białej rzodkwi, marchewki. Powtarzałem i powtarzałem te same cięcia, dopóki nie wyszło tak, jak miało być. Nauce poświęcałem wiele godzin każdego dnia. Wiedziałem, że jeżeli chcę być w tym dobry, to muszę się zaangażować na sto procent. Po trzech latach pierwszy raz wyrzeźbiłem trójwymiarowego, ale jedynie z przodu, smoka. Tegoroczną nagrodę odebrałem za głuszca, który był już pracą 3D w pełnym tego określenia znaczeniu. Zanim jednak powstał ten idealny model, było wiele prób. Nie pamiętam już ile dyń zostało przerobionych na zupy. Tak samo było wcześniej z arbuzami, wiele z nich zjadłem czy przerobiłem na sorbety, zanim doszedłem do wprawy i pewności w trzymaniu noży - wspomina ze śmiechem Daniel.

W ZSZ 4 cyklicznie odbywają się kursy carvingu. Kolejni zdolni uczniowie czynią postępy w niełatwej sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach, licząc na sukcesy.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3