W ZSZ nr 4 w Opolu kształcą mistrzów carvingu

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Daniel Bewko z pracami, które dały mu mistrzowski tytuł
Daniel Bewko z pracami, które dały mu mistrzowski tytuł
Daniel Bewko, tegoroczny absolwent ZSZ nr 4, został mistrzem Polski juniorów w carvingu. Tą pasją zaraził się już na początku nauki w szkole.

ZSZ nr 4 ma duże osiągnięcia w szkolenia mistrzów carvingu i nie ma w tym nic dziwnego, skoro zajęcia prowadzi Piotr Wasik - najbardziej utytułowany w Polsce zawodnik tej branży. Swoją pasją zaraził on między innymi Daniela Bewko, który od czterech lat rzeźbi w owocach i warzywach. W czerwcu został wicemistrzem Polski juniorów w carvingu, a przed kilkoma tygodniami do swojej kolekcji dołożył Puchar Polski juniorów.

Daniel to tegoroczny absolwent technikum gastronomicznego. Jego pasja do carvingu narodziła się już w chwili, gdy wybierał szkołę średnią.

- Zwiedzając klasy gastronomiczne podczas dni otwartych w ZSZ nr 4, zobaczyłem nauczyciela, który prezentował sztukę rzeźbienia w warzywach i owocach. Oczarowało mnie to od pierwszego wejrzenia. To był ten impuls, który rozwiał moje wątpliwości związane z wyborem szkoły. Po prostu poczułem, że to tutaj chcę rozwijać moją pasję do gotowania oraz nauczyć się sztuki rzeźbienia w owocach - opowiada Daniel.

- Później przyszedł czas na ciężką, mozolną pracę. - Początki były trudne, musiałem wyćwiczyć pewne nawyki. Zaczynałem od prostych cięć w jabłkach, rzodkiewkach, cebulach. Następnie były to kwiaty z kalarepy, buraków, białej rzodkwi, marchewki. Powtarzałem i powtarzałem te same cięcia, dopóki nie wyszło tak, jak miało być. Nauce poświęcałem wiele godzin każdego dnia. Wiedziałem, że jeżeli chcę być w tym dobry, to muszę się zaangażować na sto procent. Po trzech latach pierwszy raz wyrzeźbiłem trójwymiarowego, ale jedynie z przodu, smoka. Tegoroczną nagrodę odebrałem za głuszca, który był już pracą 3D w pełnym tego określenia znaczeniu. Zanim jednak powstał ten idealny model, było wiele prób. Nie pamiętam już ile dyń zostało przerobionych na zupy. Tak samo było wcześniej z arbuzami, wiele z nich zjadłem czy przerobiłem na sorbety, zanim doszedłem do wprawy i pewności w trzymaniu noży - wspomina ze śmiechem Daniel.

W ZSZ 4 cyklicznie odbywają się kursy carvingu. Kolejni zdolni uczniowie czynią postępy w niełatwej sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach, licząc na sukcesy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska