W ZSZ nr 4 w Opolu uczą jak zostać hotelarzem

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Uczniowie Czwórki znają wspaniałe przepisy, wiedzą jak gotować zdrowo i czym sprawić przyjemność swoim gościom.
Uczniowie Czwórki znają wspaniałe przepisy, wiedzą jak gotować zdrowo i czym sprawić przyjemność swoim gościom. ZZ nr 4
Szkoła uczy hotelarzy, speców od turystyki i zdrowego jedzenia. Tu zdobędziesz także zawód piekarza, kucharza i sprzedawcy.
Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola
Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola

Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola

Jeśli chcesz poznać tajniki turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz biegle posługiwać się dwoma językami w zakresie słownictwa zawodowego, to powinieneś wybrać zawód: technik hotelarstwa z organizacją wellness i SPA w Technikum nr 2 w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.

A może widzisz siebie jako organizatora biura podróży, wymyślającego programy imprez turystycznych, obeznanego z geografią i turystycznymi atrakcjami. Wtedy najlepszy będzie kierunek: technik obsługi turystycznej z animacją wolnego czasu.

Każdy lubi pyszne jedzenie. Wybierz zawód technik technologii żywności z elementami biotechnologii, a nauczysz się sposobu opracowywania nowych receptur, poznasz metody organizacji i nadzoru procesów wytwarzania produktów żywnościowych.

A może wolałbyś dbać o to, by jedzenie było zdrowe - więc zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki.
Możesz także zdobyć zawsze przydatny zawód technika handlowca z organizacją sprzedaży internetowej.

Szkoła uczestniczy w partnerstwie z placówkami z Niemiec i Czech. Współpraca ze szkołą Justus-von-Liebig-Schule z Mannheim w Badenii -Wirtembergii trwa od 2007. Uczniowie z Opola raz w roku jeżdżą do Mannheim, a potem następuje rewizyta uczniów z Niemiec. Od kilu lat twa także współpraca ze szkołą zawodową z Jesenika - Střední škola gastronomie a farmářství".

Tegorocznym tematem przewodnim spotkań młodzieży trzech krajów była żywność ekologiczna. Odwiedzili gospodarstwo agroturystyczne w Biadaczu, wysłuchali wykładu na temat ekologicznego wypieku chleba i samowystarczalnej hodowli zwierząt, a nawet mogli wydoić kozę i spróbować ciasta z dodatkiem koziego mleka.

W październiku tego roku w Mannheim odbędzie się jubileuszowe dwudzieste spotkanie partnerów z trzech krajów. Zapowiada się duża feta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska